Nyheter

Lars Ohly:

– Regeringsförklaringen är en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen och kvinnorörelsen.
Det säger Vänsterpartiets Lars Ohly i en kommentar idag fredag. Han dömer ut regerings politik på de flesta omården, och menar att samtliga allianspartier verkar ha tilldelats departement utrifrån vad de är sämst på.

– Regeringsförklaringen är sannolikt svenskt rekord i floskler. På miljöområdet beskrivs problemen men det enda konkreta som föreslås är en bonus för dem som köper en ny miljöbil. Bristande jämställdhet beskrivs som ett problem, samtidigt föreslås vårdnadsbidrag, överklassavdrag för hushållstjänster och mer av vinstintresse inom vård och omsorg. Det är en familjepolitik som leder tillbaka till 1950-talet.

– Det är inte förvånande men tragiskt att barnen till arbetslösa och sjuka ska betala för att de rika ska bli ännu rikare genom borttagandet av fastighetsskatten och förmögenhetsskatten.

– För att bekämpa arbetslösheten finna endast fromma förhoppningar om skattesänkningars välsignelse. Men i ett slag kommer den öppna arbetslösheten att öka när arbetsmarknadspolitiken ska skäras ned.

– Otryggheten på arbetsmarknaden ska öka genom att antalet visstidsanställningar ökar och arbetsgivarnas makt ska öka.

– Reinfeldt signaler ett ännu närmare samarbete med USA. Samtidigt nämns inte enprocentsmålet för det svenska biståndet. Med en moderat biståndsminister kommer världens fattiga att få betala skattesänkningar i Sverige.

– Partierna verkar ha fått departement utifrån vad de är sämst på. Folkpartiet får ansvar för EU-frågorna, integration och skolpolitiken. Kristdemokraterna tar hand om social- och familjepolitiken.

– Att Carl Bildt utsetts till utrikesminister är logiskt eftersom Fredrik Reinfeldt sannolikt är den svagaste statsministern på det internationella området sedan Torbjörn Fälldin.

– Sammansättningen av regeringen är långt ifrån jämställd. Av 22 ministrar är tio kvinnor men av 13 departementschefer är endast fyra kvinnor.

– Moderaterna har markerat sin styrka genom att ta hand om alla tunga poster. Statsminister, utrikesminister, finansminister och arbetsmarknadsminister – alla är de moderata män. Detta är en moderatledd regering med tre stödpartier.

Dela den här sidan:

Kopiera länk