Nyheter

Glöm inte Gaza!

I skuggan av vad som händer i Libanon har Israel inlett en offensiv i Gaza. FN-organen i de ockuperade palestinska områdena vädjar därför i en gemensam apell till omvärlden. Man är djupt oroad över att omvärlden ska ska glömma bort Gaza. När den internationella uppmärksamheten fokuseras på Libanon har tragedin i Gaza fallit i glömska. Där har den humanitära situationen försvårats avsevärt denna sommar.
Vatten och elförsörjning har medvetet slagits ut av israeliska bomber och den ekonomiska blockaden har tvingat FN-organen att öka utdelningen av mat för att klara befolkningens överlevnad.
Det fortsatta våldet från Israel mot civila och mot infrastrukturen har försvårat den humanitära situationen för 1,4 miljoner människor varav mer än hälften är barn. Sedan den 28 juni har 175 palestinier dödats och 620 har skadats (siffror från 3 aug.) Samtidigt har en israelisk soldat dödats och 25 israeler skadats.Medan Palestinierna har avfyrat mellan 8-9 hemmagjorda raketer per dag mot Israel har Israel i genomsnitt avfyrat 200-250 artillerigranater dagligen mot Gazaremsan och genomfört minst 220 flygbombningar. UNWRA (The United Nations Relief and Works Agency)uppger att hundratals familjer har fått fly från sina hem och man försöker ge skydd åt tusentals människor undan våldet och bombningarna. UNICEF uppger att 838 000 palestinska barn lever under dagliga skrämselbombningar (medvetna överljudssmällar) från det israeliska flygvapnet.
Vidare uppger OCHA (The United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) att FN-kontor och stora delar av jordbruksmark har förstörts av den israeliska arme´ns markräder.
UNIFEM (The United Nations Development Fund for Women) säger sig vara extremt alamerad över situationen för kvinnorna i Gaza.Kvinnorna är en mycket sårbar grupp som lider mest när hemmen förstörs och barn och män dödas. Framför allt lider kvinnorna av att inte få någon hjälp vid graviditeter och förlossningar eftersom hälsocentra förstörts och olika passager till dem har stängts av israelisk militär. Gränspassagen vid Rafah har också varit helt stängd vilket försvårat för palestinier att få medicinsk hjälp utifrån.

Detta är bara några exempel på hur situationen i Gaza ser ut. Internationell humanitär lag och rätt säger att alla parter ska skydda civilbefolkningen. Fakta talar för sig själv. Det som händer i Gaza är ett klart brott mot detta och civilbefolkningen lider. I skuggan av Libanonkriget har detta trappats upp. Nu när de olika FN-organen som är verksamma på de ockuperade områdena har känt sig tvingade att gå ut med denna vädjan vore det inhumant att inte uppmärksamma den och agera för att få ett slut på våldet och övergreppen.

Karin Thorborg (v)

Dela den här sidan:

Kopiera länk