Nyheter

Bojkotta Israel

Riksdagskandidaten Beatrice Björkskog uppmanar i en debattartikel i vlt, med anledning av det pågående kriget, till bojkott av Israeliska varor.

Det påstås att det hela började då en israelisk soldat tillfångatogs. Det direkta resultatet, Israels respons, blev ödeläggelse av infrastruktur, el- och vattenförsörjning. Det kompletterades med ljudbomber och stridsflygplan som igen och återigen sprängde ljudvallar.

För ett par dagar sedan kidnappades ytterligare två israeler. Nu står en hel stad i lågor. Israeliska krigsfartyg, stridsflygplan och över 6 000 israeliska soldater blev Israels svar. Fler än 200 civila har dött till följd av Israels krigföring i Libanon de senaste dagarna. Samtidigt fortsätter Israels angrepp också mot civilbefolkningen i Gaza.

Den väg som Israel slagit in på är inte bara brottslig mot civila palestinier och libaneser, utan också ett allvarligt hot mot freden i hela regionen. Hela Gaza kan liknas vid ett fängelse där 1,2 miljoner människor lever under svåra humanitära förhållanden dagligen.

Israel bestämmer vem som ska få åka till jobbet och vem som ska få komma hem igen på kvällen. Israel har kontrollen över palestiniernas tillgång till vatten och de bestämmer om de ska få gå till sina odlingar på andra sidan muren eller inte. De kan när som helst stoppa de palestinska barnens möjlighet till skolgång. Den senaste tiden har det visat sig att de också tar sig rätten att bestämma vilka politiker det palestinska folket ska få välja i sina val.

Det palestinska folkets lidande har pågått så länge vi kan minnas. Omvärldens protester har gått i vågor. Just nu har man ifrån EU:s sida valt att kalla Israels handlade ”oproportionerligt”. Det är ett tomt ord.
Vem ska avgöra vad som är proportionerligt våld? Ska man tolka det som att det dagliga våldet i området tidigare varit balanserat och proportionerligt?

Nu skakar de europeiska regeringarna fram miljoner för att få hem sina semestrande medborgare från Libanon men vad ska hända med de som inte har EU-pass. Hur kan vi i Sverige hjälpa de som tvingas levas med hotet från Israels bomber?

Erfarenheterna visar att omvärlden måste agera för att hejda israeliskt våld. Det enda rimliga vore ett internationellt ingripande inom ramen för FN, men det är också viktigt att statsminister Göran Persson och utrikesminister Jan Eliasson inte tvekar, utan vågar fördöma det israeliska bombregnet över Libanon och det upptrappade våldet i Gaza.
Naturligtvis kan de enskilda medborgarna också agera – bland annat genom att bojkotta israeliska varor.

Därför bör den som är överens med oss i att all terror, allt våld mot civila, oavsett vem som står för det är oacceptabelt, också ta konsekvensen av det och delta i bojkotten.

Beatrice Björkskog

(Vi vill bara påpeka att det är vlt som valt rubriken: ”Israels politik hotar freden”.)

Dela den här sidan:

Kopiera länk