EU-special

Mikael
 Mikael Gustafsson besökte Västerås i söndags. Under dagen hann han med att stå i valstugan, träffa representanter för Kvinnohuset och möta rumänska migranter hos Stadsmissionen.

Hallå Mikael Gustafsson, vår för tillfället enda EU-parlamentariker! Kan man verkligen vara EU-kritisk och samtidigt sitta i parlamentet?

-Utträdeskravet finns kvar men samtidigt arbetar vi konstruktivt för att göra EU-politiken bättre. Vi har samma feministiska och socialistiska perspektiv som här hemma, säger han.

Vänsterpartiets hjärtefrågor inför EU-valet är välfärden, arbetsrätten och kvinnors rättigheter – som förstås inte är till salu! Mikael skulle gärna vilja lägga till miljön på listan.

-Är det någonstans överstatlighet är bra så är det när det gäller miljöfrågor, säger han.

Som ordförande i jämställdhetsutskottet har Mikael haft en viktig roll i arbetet med att förbättra EU:s politik för jämställdhet. Snart kommer det uppdraget att övertas av Malin Björk. På kongressen i vintras seglade hon mer eller mindre oväntat upp i topp från en niondeplats. Det var en jämn omröstning som avgjordes med siffrorna 106-104.

-Malin tar det bra och urskuldar sig inte. Det är enormt betydelsefullt att det blev en kvinna överst. Att hon redan har jobbat där nere gör inte saken sämre, säger Mikael.

Samtidigt medger han att han hoppas att de båda två kommer in.

– Jag skulle gärna vilja sitta en hel mandatperiod och det finns ingen jag hellre sitter med än henne.

Enligt olika opinionsundersökningar får Vänsterpartiet allt mellan 5,7 och 10,8 procent i EUP-valet. Våra väljare verkar inte heller strunta i att rösta den här gången.

Hur tror du själv att det kommer att gå?

-Vi får självklart minst två mandat. Piratpartiet fick 7,1 procent och det räckte till två mandat. Men om alla dagens partier kommer in blir det förstås dyrare att få sitt andra mandat.

Dela den här sidan:

Kopiera länk