Istället för skattesänkningar – 25 000 jobb i framtidsyrken

DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I VLT 2011-09-21

Regeringens sänkning av krogmomsen är rent slöseri med skattebetalarnas pengar och kommer sannolikt inte att leda till några fler jobb. Knappast heller till några större prissänkningar. Det är den slutsats som kan dras av det finska försöket med sänkt moms på frisörtjänster och krogar.

Att den svenska regeringen nu tänker använda 5,4 miljarder kronor per år på att genomföra samma sak i Sverige är fullkomligt oansvarigt. I synnerhet som förslaget motiveras med att regeringen vill underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. Hur många fler unga fick jobb i Finland till följd av momssänkningen? Svaret är att ingen vet.

För 5,4 miljarder kronor kan mycket göras som på riktigt skapar fler jobb. Samtidigt som arbetslösheten är rekordhög bland unga, står arbetsmarknaden inför stora pensions-avgångar de kommande åren. Det råder redan brist på arbetskraft i flera yrken och behoven av ökad bemanning och bättre utbildad arbetskraft inom äldreomsorgen är överhängande.

Vänsterpartiet lanserar därför ett alternativ till regeringens sänkning av krogmomsen: ett program för generationsväxling i arbets-livet. Satsningen motsvarar regeringens 5,4 miljarder och möjliggör 25 000 nya jobb.

Nedbrutet till de olika länen i Sverige skulle det i Västmanland möjliggöra 583 nya arbetstillfällen.

Generationsväxling i stat och kommuner

Rekordstora pensionsavgångar kommer att ske i statlig förvaltning och annan offentlig verksamhet de närmaste åren. I stället för att låta nyutexaminerade unga gå arbetslösa vill vi bereda dem möjlighet att få en trainee-anställning vid de myndigheter och förvaltningar som inom kort måste börja rekrytera ny arbetskraft. Genom att äldre anställda går ner i arbetstid och handleder nyanställda, tas kunskaper och erfarenheter tillvara och överförs till nästa generation.

Utbildningsvikariat i äldre- och handikappomsorgen

En stor andel av personalen inom äldre- och handikappomsorgen saknar relevant yrkes-utbildning. Samtidigt är många av dem som genomgått det yrkesförberedande omvårdnadsprogrammet på gymnasiet eller Komvux utan jobb.

Behovet av nyanställningar i äldreomsorgen kommer att vara mycket stort de kommande åren, samtidigt som den demografiska utvecklingen kommer att kräva mer specialiserade kunskaper hos dem som jobbar där.

Vi satsar därför på ett kunskapslyft för anställda i äldreomsorgen och möjliggör samtidigt för nyutbildade att få jobb.

Lärlingsanställningar i bristyrken

Det är redan i dag stor brist på byggnadsplåtslagare, VVS-montörer och betongarbetare. Det är yrken man med fördel lär sig som lärling. En satsning på subventionerade lärlingsanställningar för att rekrytera och utbilda nya hantverkare är en långsiktig investering.

Till en sammanlagd kostnad av 5,4 miljarder kronor möjliggör dessa satsningar 25 000 jobb. Det är på både kort och lång sikt en betydligt säkrare investering än att kasta samma summa i krogägarnas fickor. Fler får jobb och fler kan därmed också äta ute.

Josefin Brink, riksdagsledamot för Stockholms kommun,talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor
Vasiliki Tsouplaki, kommunalråd i Västerås

Dela den här sidan:

Kopiera länk