Debattartiklar

Rätt till liv och hälsa gäller alla

DEBATTARTIKEL 2011-04-19

En allians mellan unga moderater i landstinget och UNF:s ordförande i Västmanland (VLT 9/4) för fram argument mot att införa program för utbyte av sprutor och kanyler bland narkomaner i Västmanland. De påstår det saknas vetenskapligt underlag för programmen och att sterila sprutor används för olagliga saker samt att sprututbytet är ett led mot en tillåtande attityd mot narkomaner. Jag bemöter dessa argument i korthet nedan.

Vad gäller det vetenskapliga underlaget så är debattörernas åsikt grundlös. WHO (Världshälsoorganisationen) har utvärderat programmen i stora delar av världen och den vetenskapliga bevisningen är överväldigande. I den så kallade Dublinöverenskommelsen om HIV/Aids från 2004 (även den genomförd av WHO) rekommenderas i punkt 10 under rubriken ”prevention” bland annat program för utbyte av sprutor och kanyler. Tre generaldirektörer (Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut) har i DN den 4/11 uppmanat landstingen att inrätta program för sprututbyte med hänvisning till det tydliga vetenskapliga underlaget och vårt åtagande i förhållande till Dublinöverenskommelsen. Att påstå att det saknas vetenskapligt underlag för sprututbytesprogram är sakligt ohederligt.

Det faktum att det är olagligt att injicera narkotika i blodet används som argument mot programmen. I det sammanhanget måste man väga olika saker mot varandra. Det är inte möjligt att skaffa sprutor och kanyler annat än på recept i Sverige. Ett alternativ vore att göra dessa saker receptfria och möjliga att inhandla i varuautomater (prövats med framgång i Berlin). Det skulle göra tillgängligheten mycket omfattande, vilket ur en restriktiv hållning är mindre tilltalande än ett väl reglerat program som riktar sig till de ”tunga” missbrukarna. Något annat skydd mot farliga virus finns inte än de sterila sprutorna. Om man kunde vaccinera mot HIV/Aids och hepatit C och D så vore det att föredra, men det går inte. Då blir dessa program en av få möjligheter att värna de narkotikaberoendes människovärde. Det är inte rimligt att med öppna ögon se på när människor smittas av livsfarliga virus fast skydd finns att erbjuda. Även en narkotikaberoende person har rätt till skydd mot livsfarlig smitta, annat vore inhumant. Självklart skall narkotikaberoende personer hjälpas att sluta missbruka narkotika. Det står alls inte i motsättning till program för sprututbyte. Tvärtom visar det sig i WHO:s forskningsgenomgång att den positiva, avkriminaliserade kontakt som skapas via dessa program leder till att fler kliver av banan.

Vad gäller den tillåtande attityden så måste även denna vägas mot människovärdet och rätten till liv och hälsa. Det är inte en rimlig politik att se på hur människor blir sjuka och dör i förtid på grund av omständigheter som är möjliga att påverka. Det går utmärkt att bibehålla en restriktiv hållning mot narkotika utan att ta ut den på de drabbade personerna. Om man översätter tankarna till andra problemområden i samhället, trafiken till exempel, så blir det tydligt. För att hindra olyckor på vägarna vidtas mängder av åtgärder (vid sidan om kriminaliseringen av trafikfarliga bilister). Bilarna byggs säkrare, vägarna breddas och mitträcken sätts upp och så vidare. Allt för att skydda mot olyckor som oftast beror på att föraren kör för fort eller för vårdslöst. Åtgärderna vidtas utan att attityden mot vårdslösa förare anses bli för mild.

Uppfattningar om narkotikaberoende personer är starkt polariserad. Narkotikapolitiken vilar på avskräckning och förebyggande insatser. Trots den omfattande kriminaliseringen av narkotikaanvändningen har antalet ”tunga” narkomaner ökat kraftigt. Det finns människor som framhärdar i att göra fel och som bryter mot lagar och regler. Människovärdet vilar då på förmågan att ta hänsyn till fler än en tanke åt gången. En klok politiker använder den kunskap som finns samlad. Landstingets verksamhet skall vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. Program för sprututbyte faller väl inom den vetenskapliga ramen.

Dan Karlsson (v)

Rådgivare i alkohol- och narkotikafrågor

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk