Debattartiklar

Utförsäljningarna gör att folket blir fattigare och får minskat inflytande

DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I VLT 2010-12-02

Staffan Anger ger en mycket glättad bild av det svenska samhället. Men det finns rejäla fläckar i den soliga bilden. Han beskriver hur välskött den svenska ekonomin är, men han glömmer naturligtvis bort samhällets olycksbarn. Inte med ett ord nämner Anger de utförsäkrades situation eller den rekord- stora ungdomsarbetslösheten i Sverige. Baksidan av att hela tiden sänka skatten för vissa är att man lämnar delar av befolkningen därhän.

Sedan beskriver Anger mångordigt hur Sverige klarat den senaste finanskrisen, men inte med ett ord krisen i många euroländer. Jag kan förstå det, för moderaterna var och är starka förespråkare för svenskt deltagande i eurosamarbetet. Tack och lov röstade svenska folket nej till euron. Sverige kunde mycket väl ha varit i samma situation som euroländerna annars.

Allt sådant är nu bortglömt när moderaterna och regeringen har satt tänderna i nästa katastrofala projekt – fortsatt utförsäljning av statliga företag. Utförsäljningen av statliga företag som hittills varit innebär att staten förlorar miljarder i utebliven utdelning och skatt. Det är pengar som till stora delar går in i statskassan och används till samhälleliga nyttigheter.

De 100 miljarder som Staffan Anger berömmer sig av att regeringen sålt ut för tar de statliga företagen in på några års sikt. Och det är pengar som fortsätter att rulla in år efter år. För årets första nio månader redovisar de statliga företagen en vinst på 56 miljarder kronor.

Till det kommer att regeringen också gör sig av med verklig makt över företag som har stor betydelse för Sverige och för vår vardag. Det handlar om lån i banker, telefonmarknaden och fastigheter.

Vänsterpartiet har låtit göra en utredning om statliga företag som sålts och med några undantag har andra stater via statliga bolag tagit över de tidigare svenska statliga företagen. I till exempel Nordea vill finska företaget Sampo (delägt av finska staten) öka sitt ägande. Börsen OMX har nu staten Dubai som stor ägare och snapsdelen av Vin & Sprit ägs av finska statens bolag Altia. Bolag som nu står på tur för utförsäljning är Nordea, SBAB och Telia. Till vilket pris och till vem vet vi inte än. Det enda som är säkert är att svenska folket blir fattigare och förlorar inflytande över viktiga sektorer i samhället.

Precis som det var ideologiska skäl som ledde moderaterna när man var villig att ge ifrån sig makt över kronan och finanspolitiken så är det ideologi som styr utförsäljningen av statliga företag – inte rationella skäl. Staten ska inte äga, men det är okej att sälja till andra stater.

KENT PERSSON

Riksdagsledamot (V) för Västmanlands län

Dela den här sidan:

Kopiera länk