Genomlys länssjukvården
Ett litet landsting måste ständigt ta ställning till vad det ska ha för verksamhet och vad det kan överlåta åt andra att sköta, skriver gruppledarna för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.
Sjukvården blir allt mer avancerad på grund av den tekniska utvecklingen och en allt mer specialiserad personal. Samtidigt ökar efterfrågan och kraven från befolkningen på att få del av sjukvårdens framsteg och möjligheter. Utvecklingen gör att allt fler kan botas från svåra sjukdomar, få lindring och hjälp till att leva ett bättre liv. Det är förstås bara positivt. Men framstegen kostar pengar och dessutom gör specialiseringen det svårare rekrytera personal.
Landstinget Västmanland var redan innan Hebys länsbyte ett litet landsting. Efter den 1 januari har det blivit ännu mindre. Både till ytan och befolkningsmängden hör det nu till ett av Sveriges minsta.
Det grundläggande i sjukvården för alla landsting är en väl fungerande närsjukvård och en utbyggd ambulanssjukvård med hög kvalité. Den specialiserade sjukvården som man behöver mer sällan behöver dock inte ligga inom det egna landstingets gränser.
Landstinget Västmanland är allt för litet för att syssla med alla de olika specialiteter som man gör idag. Landstinget måste bli mycket bättre på att samarbeta med andra. Det vi kan överlåta åt andra landsting ska vi låta andra sköta. I gengäld kan Västmanland sköta vissa specialiteter åt andra landsting.
Ett litet landsting måste ständigt ta ställning till vad det ska ha för verksamhet och vad det kan överlåta åt andra att sköta. Därför behövs en total genomlysning av länssjukvården – specialistsjukvården. Syftet med den är att hitta nya samarbetslösningar med andra landsting, vilket ska leda till en reducering av länssjukvården i Västmanland samt kostnadsbesparingar.
Yrkande:
att uppdra till landstingsstyrelsen att göra en total genomlysning av länssjukvården med syfte att hitta nya samarbetslösningar med andra landsting.
Västerås den 6 februari 2007
Denise Bergström (s)
Juha Rundgren (v)
Motion om l__nssjukv__rdsgenomlysning 2007-02-05.doc