Kort rapport från regionfullmäktige i februari

Vi ställde flest frågor på senaste fullmäktige
I februari avklarades årets första regionfullmäktige. Egentligen var det en ganska kort ärendelista, men från oppositionens håll hade vi många frågor som vi ville att styret skulle svara på. Att ställa frågor, eller interpellationer som det heter på politikerspråk, är ju ett av de viktigaste verktyg vi har för att kritisera de partier som styr regionen (M, SD, KD och L) och ställa dem till svars. Sammanlagt ställdes fjorton interpellationer, och vi stod för hälften. Socialdemokraterna ställde tre och Centerpartiet fyra.
Vad styret svarade på våra interpellationer kan du se här: https://regionvastmanland.kommunetv.se/archive/53
Vill du se alla våra motioner och interpellationer finns dom att läsa här
Vi vänsterpartister är nöjda med de debatter som vi har tagit initiativ till.
De handlade om:
• Digital tillgänglighet – anser regionrådet att regionen lever upp till lagar, standard och praxis på området?
• Risker på grund av resursbrist, platsbrist och personalbrist – hur arbetar styret för att minska risken för dödsfall och vårdskador, och hur kan regionens sparkrav påverka?
• Bältningar på Barn- och ungdomspsykiatrin – hur säkerställer regionen att patienter som utsatts för detta får stöd? Och vilket stöd får personalen som utfört detta?
• Dialogen med Samlad service – vilka åtgärder har vidtagits för att fler ska kunna lämna synpunkter på de nya arbetssätten utan risk för repressalier?
• Stressen i Västmanland – hur ämnar styret arbeta för att minska stressrelaterade sjukskrivningar i länet?
• Läget på patologen – vad gör regionen för att de anställda ska känna sig trygga på jobbet nu när polisutredningen efter förgiftningen är nedlagd?
• Samverkan med primärvården – vad gör styret för att inkludera vårdcentralerna mer i beslut som påverkar deras arbetsuppgifter och arbetsmiljö?
I samband med debatten om bältningarna på BUP lämnade vi även in en motion, ett förslag, om att de patienter som har utsatts för tvångsåtgärder som bältning ska erbjudas tillräckligt psykologiskt stöd för att kunna bearbeta detta, och att rutiner för sådant stöd ska tas fram. Hur det blir med det ska styret, enligt reglerna, svara oss inom ett år.
Gruppledare & regionråd i opposition