Nyheter

Rapport från Regionfullmäktige

Gårdagens Regionfullmäktige var ett riktigt hybridfullmäktige. Dagen började med en digital överläggning med samtliga ledamöter. Från vår regiongrupp deltog Johanna Ritvadotter, Hans Jansson, Felicia Granath, Fredrik Stockhaus, Heidi-Maria Wallinder samt vår politiska sekreterare Cecilia Strand Ronsten.

På kvällen följde ett beslutfullmäktige med ett reducerat antal ledamöter på plats i stadshuset i Västerås. Där deltog Hans Jansson, Heidi-Maria Wallinder, Fredrik Stockhaus samt vår politiska sekreterare Cecilia Strand Ronsten.

Nya akutsjukhuset etapp 1
Ett historiskt beslut om en stor satsning för att modernisera vården i Västmanland. En självklarhet för oss att ställa oss bakom. Förarbetet har varit bra och vi har uppskattat att få regelbundna genomgångar av Victoria Hörnedal om hur planeringsarbetet har fortgått. Vi har även haft all möjlighet att ha inspel och ställa frågor. Johanna Ritvadotter belyser det i ett inlägg.

Nej till Samägande av Nya Västerås Flygplats AB
När frågan redovisades i regionstyrelsen meddelade vi att vi skulle återkomma med vår inställning under fullmäktige. Väl framme på fullmäktige framkom uppgifter under överläggningen som vi absolut inte kan stå bakom. Det antyddes av de andra partierna att den politiska viljan eventuellt utökar mandatet för ägarskapet med tiden. Det enda som har bäring för Regionen är ju de samhällsnyttiga transporterna, framförallt sjuktransport och ambulans. Som tydliggörs i vår protokollsanteckning finns det andra sätt att hantera ärendet, ett samägande innebär ett ekonomiskt risktagande som är ansvarslöst av de övriga partierna.

Inför mötet förberedde vi ett tilläggsyrkande och en protokollsanteckning. På mötet yrkade vi avslag till ärendet. Samtliga andra partier var odelat positiva till köpet. Tilläggsyrkandet hittar du här och protokollsanteckningen hittar du här.

 

Interpellationsdebatten:
Två interpellationer som ställdes under fullmäktige gällde förlossningsvården (en från Vänsterpartiet, Johanna Ritvadotter, och en från Kristdemokraterna). Det ledde till en lång och viktig debatt och bra synliggörande av de problem som kvinnor kan drabbas av i samband med sin förlossning och många år efteråt. Ansvarigt regionråd Kenneth Östberg redovisade för hur Region Västmanland jobbar för att förbättra förlossningsvården och kvinnosjukvården i stort. Vi anser att det arbetet brister och vi vill se ett regionråd som specialiseras på jämställdhet, för att säkerställa kvinnors rättigheter i vården i Västmanland.

Vi hade även en interpellation om läkemedelskostnader för barn, ställd av Heidi-Maria Wallinder. Där hon uppmärksammar att det visat sig att det finns könsmässiga skillnader mellan utskrivna läkemedel för barn. I Västmanland svarar pojkars läkemedelsförskrivning för 70% av den totala kostnaden. Vi vill garantera en jämlik vård och ifrågasätter om vi kan det när det skiljer så pass mycket. Det är framförallt de neuropsykiatriska diagnoserna som skiljer sig åt. Flickor går underdiagnostiserade och får stora problem socialt och med psykisk ohälsa.
Flickor ska inte behöva vänta till vuxen ålder för att få veta varför vardagen inte fungerar. Ansvarigt regionråd Barbro Larsson redovisade den aktuella statistiken och påpekade att Heidi-Maria Wallinder har pekat på en viktig fråga. Under debatten som följde lyfte många hur viktigt det är med könsuppdelad statistik, en viktig faktor för att kunna garantera en jämställd vård.

Samtliga interpellationer Vänsterpartiet har ställt under mandatperioden 2018-2022 finns här.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk