Debatt: Vården är till för patienterna – inte för vårdföretagen
Efter årsskiftet ska alla offentliga vårdcentraler i Västmanland drivas som intraprenad. Det innebär att länsborna fortsättningsvis är hänvisade antingen till privata utförare eller till vårdcentraler som drivs under företagsliknande former. Syftet är att alla vårdcentraler ska konkurrera på lika villkor, men hur det kommer att slå mot patienterna och en redan ojämlik vård återstår att se. Det här är inget annat än ett första steg mot ett regionalt vårdbolag, vilket Vänsterpartiet inte vill medverka till.
I dag är 15 av länets 27 vårdcentraler privata, och snart ska de återstående 12 betraktas som egna resultatenheter.
Moderaterna har länge ondgjort sig över att vårdcentralerna inte har samma villkor, eftersom regionen har tagit ett större ekonomiskt ansvar för de egna vårdcentralerna. Nu, med två borgerliga partier i styret, var det här en väntad utveckling, även om vi i Vänsterpartiet hade hoppats att Socialdemokraterna skulle stå emot.
I dag är 15 av länets 27 vårdcentraler privata, och snart ska de återstående 12 betraktas som egna resultatenheter. Ändå har regionen det slutgiltiga ansvaret för att patienterna får vård om någon av de privata aktörerna skulle gå i konkurs eller flytta. Det kan därför aldrig handla om exakt samma förutsättningar för det offentliga och det privata.
När en verksamhet övergår till driftsformen intraprenad brukar initiativet komma underifrån, från verksamhetschefen och de anställda, ofta för att de har en idé om ett nytt sätt att arbeta på. Ofta handlar det också om en tidsbegränsad försöksperiod. I det här fallet har det inte varit så. Informationen från regionhuset i Västerås har varit enkelriktad. Vårdcentralernas 450 anställda har inte blivit tillfrågade vad de tycker om förändringen. Än mindre patienterna. En så stor förändring som det handlar om tycker vi borde ha beslutats av regionfullmäktige, inte styrelsen.
När vi ändå talar om lika villkor för vårdcentralerna kan det vara värt att nämna att de offentligt ägda även fortsättningsvis måste förhålla sig till Lagen om offentlig upphandling, LOU, medan de privata inte behöver göra det. Hittills har regionens egna vårdcentraler också hjälpt varandra utan ersättning när det har behövts.
Vi i Vänsterpartiet tror att det blir svårt för sådana samarbeten att leva vidare när varje vårdcentral ska värna om sin egen budget. Vi tror också att det kan försvåra för samverkan med t ex kommunerna.
Slutligen befarar vi att patienterna kommer att få betala priset när konkurrenstänkandet flyttar in på vårdcentralerna.
Heidi-Maria Wallinder
Fullmäktigeledamot (V)
https://www.vlt.se/artikel/debatt-varden-ar-till-for-patienterna-inte-for-vardforetagen