Det behövs en ny feministisk våg
Det är kvinnor som har fått betala mest för alliansregeringens politik. Med osäkra jobb och med sämre hälsa. Tiden är därför inne för en ny våg av feminism. Därför har Vänsterpartiet startat kampanjen ”Den nya feministiska vågen” och vi tänker göra feminismen till en huvudfråga inför valet 2014.
Där Vänsterpartiet är med och styr i kommuner och landsting har också de feministiska frågorna större vikt, man arbetar mer aktivt och har redan tagit viktiga steg på vägen mot mer rättvisa livsvillkor för män och kvinnor. Vi vill lyfta fram fyra viktiga områden där vår politik gör skillnad.
• Inkomstklyftan
Inkomstklyftan mellan män och kvinnor har ökat med 40 procent sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister. Det beror på att det mesta av jobbskatteavdraget har gått till välbeställda män, medan nedskärningar i till exempel sjukförsäkringen framför allt har drabbat kvinnor.
Om arbetslivets villkor ska bli likvärdiga för män och kvinnor krävs rätt till heltid. Fortfarande, 2013, får kvinnor mindre betalt än män för samma jobb.
I genomsnitt tjänade kvinnor i drygt bara 86 procent av mäns löner år 2012. För de kommunalt anställda är motsvarande siffra runt 94 procent.
Även om klyftan mellan kvinnors och mäns löner är mindre i kommunerna än inom andra sektorer är det viktigt att förtroendevalda i egenskap av arbetsgivare inte nöjer sig med det esultatet.
De anställda är vår kommuns främsta resurs. Utan alla de anställda inom vård, skola och omsorg stannar samhället.
Vi i Vänsterpartiet vill att de anställda i kommunen ska ha löner som går att leva på, trygga anställningsvillkor och bra möjlighet till att utvecklas i sitt yrke. Det är inte bara en rättvisefråga utan också en förutsättning för att kommunen ska ha möjlighet att rekrytera personal i framtiden.
I exempelvis Västerås har rätt till heltid varit en stor fråga och Vänsterpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inlett ett större projekt för önskearbetstid i kommunen.
• Kvinnojourerna
I dag tvingas många jourer säga nej till hjälpsökande kvinnor då de inte har plats. För att ge kvinnojourer runt om i landet goda förutsättningar vill vi införa ett stabilt statligt grundstöd.
Det ska fördelas efter hur många som bor i området där jouren finns och beviljas för tre år i taget. Vi satsar 200 miljoner kronor om året på det nya stödet i Vänsterpartiets riksdagsbudget.
• Välfärden
Utökad rätt till förskola och mindre grupper. Förstärkning av hälso- och sjukvården. Och en rejäl satsning på mer personal i äldreomsorgen.
Vänsterpartiet har i vår budget valt att lägga drygt 40 miljarder till kommunerna för att bryta den negativa utvecklingen och skapa välfärd och jobb.
• Föräldraförsäkringen
Ingen annan enskild åtgärd skulle betyda lika mycket för jämställdheten mellan män och kvinnor som individualiserad föräldraförsäkring. Vänsterpartiet anser att det är dags att ta konsekvenserna av vad vi vet och individualisera föräldraförsäkringen.
Med den ökningstakt som pappors uttag av föräldraledigheten har för närvarande kommer det att ta 30 år innan uttaget blir jämställt, enligt TCO:s så kallade pappaindex från 2012.
I vårt län tar papporna ut 22 procent av föräldradagarna. Vi i Vänsterpartiet anser att kommunen ska ha som mål att fler män ska ta ut fler föräldradagar.
I Umeå kommun får alla nyblivna pappor ett gratulationskort med en uppmaning att vara föräldralediga. Bakom initiativet står Vänsterpartiet och kommunens jämställdhetsutskott.
Vi vet att jämställdhet är en fråga som brukar försvinna från dagordningen om man inte aktivt driver den. Vi väntar inte.
Genom att ha ett jämställdhetsperspektiv på politiken vill vi visa att det är möjligt att synliggöra och förändra orättvisa livsvillkor så att både män och kvinnor får lika möjlighet att forma sina egna liv.