Stig Henriksson bemöter FP:s förslag om lägre ungdomslöner
Folkpartister har i en motion föreslagit att landstinget ska verka för att lönespridningen ska öka och att verka för att särskilda ungdomsavtal inom vissa yrkeskategorier införs. Som riktmärke anges Metalls avtal om 75 % av lägstalönerna i riksavtalen, metallavtalet som dock handlar om handledning och utbildning och är begränsade till ett år.
I motionen hänvisas till att ungdomsarbetslösheten är mellan 7 och 50 %. Och visst har alliansregeringen kapitalt misslyckats med sin arbetslinje, i det kan vi vara överens. Det råder massarbetslöshet i Sveriges land. Massarbetslöshet som särskilt drabbar ungdomar och utlandsfödda.
Dock är ju redan siffran 22 % ganska meningslös i sammanhanget. Redan det att den siffran inkluderar grundskoleelever visar på problemen. 50 % än värre.
Nåväl, detta sagt kan man fundera på vad resultatet blir om man sänker en redan tämligen låg ingångslön med 25 %. Då får man en lön som kan vara så låg som 11 763 kronor i månaden. Med tanke på att det inte finns ungdomsrabatter på vare sig ICA eller Coop så får man nog väldigt svårt att klara sig.
Problemet är att lägre löner leder till minskad efterfrågan i ekonomin. Och inte ens Folkpartiets förslag att ta bort den sk värnskatten för de mest högavlönade kompenserar bortfallet i efterfrågan. Om man gör redan rika ännu rikare så läggs en mindre del av inkomstökningen på konsumtion helt enkelt av det skälet att de redan har det mesta de behöver.
Jag tycker också löneklyftorna ökat mycket redan som det är. VD-lönerna var år 1950 drygt 25 gånger högre än industriarbetarlönen. Den skillnaden minskade fram till 1980 och var då ”bara” 10 gånger högre. Tjugo år senare var skillnaden 50 gånger. ”Alltid mera, aldrig nog” Resultatet av en maktkamp.
Man ska också hålla i minnet att lönernas totala andel av ekonomin minskat rejält medan kapitalägarnas andel ökat. Jag tycker att klyftorna i samhället mellan de som lever på sitt arbete och de som lever på kapital har ökat alldeles för mycket redan som det är. För trettio år sedan var löneandelen av de totala inkomsterna 75 %. Den har nu sjunkit till 65 % i samtliga rika länder. Resultatet av en maktkamp.
Jag tycker skillnaden mellan män och kvinnors löner ökat tillräckligt mycket redan som det är. Jag har alltid uppfattat folkpartister som genuint intresserade av jämställdhet. Men lite för mycket prat och prat om attityder och lite väl blinda för strukturer. Har Torsten Källberg och Helena Hagberg funderat över vilket kön som skulle drabbas mest om vi sänkte lönerna med ca 25 % i landstinget? Som en ledtråd kan jag berätta att merparten av landstingets arbetstagare kvinnor, noga räknat 80,9 % av våra anställda. Men av de under 24 år 89 % kvinnor.
Samtidigt driver Folkpartiet kravet på ett avskaffande av värnskatten. Hur tror ni det slår ur jämställdhetsperspektiv? Lårt mig ge en ledtråd! I den högsta inkomstdecilen är 70 % män. Jag har alltid ansett att Folkpartiet är det alliansparti som hållit jämställdhetens fana högt, trots att man accepterat horrörer som vårdnadsbidrag. Men nu börjar jag tvivla. Struntar ni i de tunga jämställdhetsaspekterna i era förslag?
Att landstinget Västmanland skulle verka för att bryta mot kollektivavtalen som parterna undertecknat är mig väldigt främmande. Att landstinget skulle sträva efter att åldersdiskrimera ungdomar är mig främmande. Att landstinget skulle sträva efter att sänka redan låga löner med 25 % är mig främmande. Att landstinget ska sträva efter att minska framförallt kvinnors löner med 25 % är mig lika främmande. Därför yrkar jag avslag på motionen.
Stig Henriksson
Frågan om ungdomslöner debatteras på dagens landstingsfullmäktige.
Stig Henriksson (V)