Debattartiklar

Kent Persson: Bristerna i elmarknaden tydliga

DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I DN 2010-10-03 Kent Persson

De senaste årens debatter om allt högre elpriser har på ett tydligt sätt visat på bristerna i Sveriges elförsörjningssystem och den nordiska elmarknaden. Tanken med avregleringen av elmarknaden var att en ökad konkurrens på marknaden skulle öka konsumenternas makt och därmed ge lägre elpriser. Med facit i hand kan vi se att resultatet är det motsatta.

Inte blir det bättre av att Sverige från och med november i år kommer att delas in i olika prisområden. Det kommer att innebära dyrare el i södra Sverige och något biligare i norr, ett resultat av brister i de svenska elnäten. Till det ska läggas en ogenomskinlig börshandel, obegripliga elräkningar, svårigheter att beräkna den egna elförbrukningen och ett eftersläpande konverteringsbehov bort från eluppvärmda villor och flerfamiljshus.

Varje år är tidningarna fyllda med artiklar om de våldsamma prishöjningarna vid några få tillfällen om året. Detta är när Sverige för att inte få effektbrist använder sig av effektreserven. Den är mycket dyr och med det beräkningssystem som finns idag påverkar det hela elmarknaden.

Riksdagen beslutade i april 2010 att överföra ansvaret för effektreserven på kraftbolagen. Med tanke på kraftbolagens oförmåga att hantera driften av kärnkraftverken känns det oroväckande att de även ska ansvara för effektreserven. Det betyder att marknadens aktörer själva ska ta ansvar för att utbudet och efterfrågan möts även vid extrema höglastsituationer vintertid. Det är av stor vikt för elmarknadens funktionssätt hur de upphandlade resurserna aktiveras. Målet måste vara att minimera den marknadspåverkan som en effektreserv har men fortfarande skicka en prissignal om risk för obalans i elsystemet.

Den hittillsvarande ordningen har varit att effektreserven aktiveras först efter att alla kommersiella bud inkommit och då till det högsta kommersiella budet. Detta har resulterat i att vi de senaste två vintrar sett extremt höga priser. Den här typen av åtaganden måste regleras, och att effektreservens produktionsvolymer prissätts på ett adekvat sätt.

För att undvika prissättningen för slutkunden av effektreserven, med de våldsamma pristoppar som uppstår, borde Svenska Kraftnät ges ansvar för effektreserven och att den budas in på Elspot med rörligt pris i botten plus tillägg och tak på högsta pris.

Kent Persson

Riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk