Lars Ohly och Kent Persson: Avregleringen en katastrof

DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I Sydsvenskan 2011-02-15

Avregleringen av elmarknaden skulle ge ökad konkurrens och lägre priser, men verkligheten har blivit en annan. Skyhöga elpriser drabbar hushållen och industrin hårt, och går ut över jobben. Nu måste hela elmarknaden ses över från grunden, skriver Lars Ohly och Kent Persson, partiordförande respektive energipolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Återigen har elpriset åkt bergochdalbana. Vintertid har elpriset blivit så högt att människor ibland måste lämna hus och hem. Industrin och jobben drabbas hårt av de skyhöga elkostnaderna. Avregleringen av den svenska elmarknaden 1996 är ett skräckexempel på hur förväntningarna på en stor reform visade sig vara totalt felaktiga. Förespråkarna menade att ökad konkurrens skulle ge lägre priser. Istället är elpriserna nu högre än någonsin.

Vänsterpartiet var kritiskt till att avregleringen forcerades fram utan en ordentlig konsekvens­analys. Vi föreslog att Sverige skulle avvakta och följa effekterna av avregleringar i andra länder. Men de borgerliga partierna och S trodde på glädjekalkylerna och drev igenom reformen. Nu måste även de mest ivriga förespråkarna av elavreglering erkänna att det är mycket som gått fel.

Den katastrofala situationen kräver att hela elmarknaden ses över från grunden. Det yttersta ansvaret för att göra något åt saken har regeringen och energiminister Maud Olofsson (C). Men hittills har regeringen varit passiv. Nu har Maud Olofsson sagt att hon vill prisreglera det dyra så kallade tillsvidarepriset, priset för kunder som inte gjort ett aktivt val av elavtal. Vi välkomnar initiativet, men är övertygade om att detta inte är tillräckligt för att åtgärda elmarknadens enorma brister.

Dessutom undrar vi om Olofsson föreslår prisreglering i egenskap av Centerpartiledare eller som den för elmarknaden ansvarige minister som hon faktiskt är. Vad anser statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om förslaget? Kommer det att bli verklighet? Det är självklart att elbolag inte skall få ta ut ett högre pris bara för att det saknas ett elavtal.

Vi ifrågasätter också det rimliga i att det är den dyrast producerade elen, den sist producerade kilowattimmen, som bestämmer elpriset. Under delar av året är det kolkraft som finns på den så kallade marginalen, vilket innebär att den sist producerade kilowattimmen är kolkraft. Då blir det dyr kolkraft som sätter priset på all el som säljs just då. Denna modell måste ifrågasättas och nya modeller utredas. Ett alternativ skulle kunna vara att priset istället baseras på en genomsnittlig driftskostnad. För att få en stabil energimarknad måste Sverige få in ny, modern el i vårt energisystem.

Den gammalmodiga kärnkraften har passerat bästföredatum och bör ersättas med förnybar el. Varje år producerar den svenska kärnkraften över 200 ton kärnavfall som är farligt i över 100 000 år. Än idag vet inget land i världen hur detta avfall skall förvaras. Det i sig är ett argument för att inte satsa på kärnkraft. Men dessutom är kärnkraft en opålitlig energikälla. En stor del av kärnkraftverken har stått stilla även denna vinter, vilket har lett till högre elpris. Vi menar att Sverige behöver en massiv satsning på förnybar el från vind, sol och biokraft.

Nya studier visar att vindel pressar ner elpriset. Men samtidigt som många andra länder storsatsar på vindkraft står vindkraftsutbyggnaden i Sverige inför flera svåra hinder. Under högeralliansens tid vid makten har skatteverket börjat tillämpa regler som gör kooperativ vindel dyrare. Dessutom finns ett kommunalt veto som försenar vindkraftsutbyggnaden. Samtidigt har högeralliansen inte gjort något för att det skall byggas mer vindkraft till havs. Regeringen måste omsätta pratet om förnybar energi till verklighet och åtgärda de hinder en utbyggnad av vindkraften står inför. Energin måste också användas mer effektivt. Det minskar elkostnaderna.

Näringsministern pratar gärna om energieffektivisering, och satsar förvisso på information och rådgivning, men det räcker inte. Det behövs kraftfulla åtgärder. Potentialen för energieffektiviseringar i Sverige är enorm. Hela industrin borde omfattas av program för energieffektivisering och ett nytt program för konvertering från olja till and­ra mer klimatvänliga energislag för industrin borde införas. Rotavdraget borde inriktas mot energieffektiviseringar och mot renovering av miljonprogramområden. Genomgripande förändringar behövs. Det kommer att ta tid att genomföra dessa. Elpriset spås åka bergochdalbana även kommande vintrar vilket innebär fortsatt höga elräkningar för hushåll och industri. Det finns ingen tid att förlora. Vad väntar regeringen på?

Lars Ohly

Kent Persson

Dela den här sidan:

Kopiera länk