Dan Karlsson: nej till vinster i vården

DEBATTARTIKEL

Vårdcentraler som kommersialiserats (exempelvis Åbågen, Grindberga och Kungsör) gör stora vinster. De läkare som driver verksamheterna kan, utöver sin lön, lyfta ett par miljoner i vinst varje år. Vinsten kommer från landstingets ersättningar för behandling, omsorg, rehabilitering och hjälpmedel.

Även en del av läkemedlen är på väg till vårdcentralernas budgetsaldo. Vinsten uppstår genom att vårdcentralen sparar så mycket som möjligt. Till skillnad från att handla i din närbutik, där du som kund är en intäkt när du handlar, blir du på vårdcentralen en kostnad. ”Dina pengar” (den så kallade kapiteringen) är nämligen redan utbetald av landstinget. Det spelar ingen roll om du besöker vården eller inte, ersättningen får de ändå. Själv har jag bara träffat doktorn en gång under de senaste 15 åren. Jag är således den perfekta patienten, som inget kostar utan bara ger inkomster. Men, nog är det en märklig prioritering.

Det är detta system för ersättning som förklarar hur de stora vinsterna uppstår. Kontrollen av verksamheten är undermålig, landstinget vet exempelvis ingenting om hur vårdcentralernas ekonomi ser ut. Man jämför inte verksamheter som drivs på olika sätt. Argumentet att de är värda detta därför att de är effektiva håller inte. Det är nämligen uteblivna behandlingar, remisser, prover och hjälpmedel som genererar vinsten, att inte utföra vård således. Man utför inte det man erhåller pengar för att göra. Det är inte effektivt ur ett patientperspektiv.

Denna ordning vill vi rödgröna i landstinget ändra på. Kommersiella vårdcentraler skall regleras bättre, följas upp mera intensivt (även med avseende på ekonomin). Dessutom skall landstinget återta vårdcentraler till offentlig drift när tillfällen till detta uppstår.

Dan Karlsson,

landstingskandidat västra kretsen (v)

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk