Debatt: Var rädd om vårt sociala kapital

DEBATTARTIKEL 2010-04-09

Svar på en insändare i bbl.at 31/3 över min kritik av överklassavdragen för städning och annat i hemmen. Det är skillnad på att laga fönster och att putsa fönster. Rotavdrag är något man använder för att utjämna ekonomin när kapitalismen krisar, hushållsavdragen har inget annat syfte än att gynna de redan gynnade.

Att gynna dem som redan är gynnade är kärnan i den borgerliga politiken. Den fattige skall då få några smulor som faller från de rikas bord, så säger teorin. I Sverige och i norden har vi tack vare arbetarrörelsens starka ställning ett stort socialt och politiskt kapital. Det är god ordning i samhället, tryggheten är stor och förtroendet mellan människor är gott. En förutsättning för detta är en politik som av breda lager uppfattas som rättvis. Under flera decennier nu har detta förtroendekapital naggats i kanten, såväl av borgerliga som av socialdemokratiska regeringar. Samhällsinstitutioner som arbetsförmedling och försäkringskassa har förstört sina ”varumärken”. Förtroendekapitalet förbrukas i snabb takt. Det är sorgligt att se på detta gigantiska resursslöseri.

Om politiken att gynna de redan gynnade fortsätter, med jobbskatteavdrag, avdrag för tjänster i hemmet, hårda och omänskliga regler vid sjukdom och arbetslöshet, större klasskillnader på alla plan så eroderar den solidaritet som ännu finns kvar i vårt land. Tydliga tecken på att så skett finns redan. Upprorsungar flammar av och till upp i förorterna till våra större städer.

Att gynna de redan gynnade är en förrädisk politik som ger politiska vinster och inflytande. På kort sikt upplever många denna politik som gynnsam för just dem. Man pekar finger åt dem som drabbas och säger att de får skylla sig själva. Ideologin om individualism och eget ansvar ekar och bekräftar att de gynnade har rätt att ta för sig. På sikt är detta förödande för samhället. Förbrukat förtroendekapital tar lång tid att återställa. Under tiden kommer våld, missbruk, rädsla och otrygghet att prägla våra städer och samhällen. Desperata och frustrerade medmänniskor kommer att reagera individuellt och organiserat på det förtryck som de gynnade utvecklar mot dem. Alla blir förlorare.

I höst har du som läser detta chansen att vända på utvecklingen. Välj rätt för framtiden. Öka förtroendet mellan människor i samhället.

Dan Karlsson, (v)
Arboga

Dela den här sidan:

Kopiera länk