Pressmeddelanden

Uttalande från distriktets årskonferens på Klackbergsgården, Norberg den 14 mars 2009

I finanskrisens spår duggar varslen tätt över landet. I Västmanland ser vi hur orter med företag med koppling till bilindustrin drabbas särskilt hårt. Även andra mindre samhällen är i en svår sits. Vilkas arbetsmarknad ofta domineras av ett enda stort industriföretag.

Tyvärr har inte regeringen förmått att bemöta kristiderna.

Vi möter idag försämringar i arbetsförmedlingens utbildningsförbud och en försvagad a-kassa. Tillsammans med de frysta nivåerna i statsbidraget resulterar detta i en orimlig ekonomisk börda för de enskilda kommunerna. Särskilt i dessa kristider! Kommunerna får idag själva bekosta de behövliga satsningarna på vuxenutbildning, samt samtidigt bära de ökade kostnader för försörjningsstöd.

Vänsterpartiet Västmanland vill se ett ökat statligt ansvar för krisåtgärder. Kommunerna måste få en uppskrivning av statsbidragen för att säkra anställningarna inom välfärden.

Regeringen måste vakna och inse att kommunernas situation är akut. Antalet varsel och stigande kostnader för försörjningsstöd hotar på allvar kommunernas ekonomi. Detta innebär i förlängningen fara för kvalitén inom skola och omsorg. Utifrån detta perspektiv måste regeringen tillskjuta statsbidrag redan innevarande år. Och framförallt ge kommuner möjlighet att låna pengar från staten till nödvändiga investeringar.

Vänsterpartiet Västmanland

Dela den här sidan:

Kopiera länk