Debattartiklar

Skall girighet tillåtas styra vården?

Vad en värld som styrs av girighet leder till upplever många inpå bara skinnet just nu. Miljoner anställda förlorar sina arbeten. Maskiner står stilla och lokaler töms på verksamhet. Den ekonomiska aktiviteten stannar av. Marknadstänkandet har girigheten som ledstjärna. Det leder till fördärv.

Den moderatledda landstingsmajoriteten håller trots detta på att upphandla (privatisera) verksamheten vid Bergslagssjukhuset i Fagersta. Sedan tidigare har vi inom landstinget Västmanland många “privatiserade” vårdcentraler. Dessa vårdcentraler döljer sina ekonomiska resultat för landstinget. Man vill inte redovisa sin ekonomi och därmed inte heller visa hur man använder sina tilldelade skattepengar.

I samband med att “Vårdval Västmanland” sjösattes den första januari 2008 debatterade majoritet och opposition ekonomisk uppföljning intensivt. Majoriteten ville inte inse vikten av detta trots att det fanns klara bevis för att privatiserade enheter gjorde mycket stora vinster på patienternas bekostnad. Vinstnivåerna var skyhöga i de bolag som gick att kontrollera (bland annat Grindberga vårdcentral i Arboga). Under loppet av några få år byggdes privata miljonförmögenheter upp.

Man sa då att de nya reglerna inom vårdvalet skulle täppa till de luckor som fanns i det gamla systemet. Denna förhoppning har nu kommit på skam. En artikel i tidningen “Dagens Medicin” 10-2009 visar att läget är oförändrat. Vinstnivån vid Grindberga vårdcentral är fortsatt skyhög, av tilldelade medel på 19 miljoner behöll man 7,6 i vinst vilket motsvarar 40 %. Det betyder att för varje hundralapp man fick av skattemedel behöll man 40 kronor själv.

Man kan tro att detta förhållande skall få landstingsmajoriteten att ändra uppfattning ifråga om ekonomisk uppföljning, men icke. När man nu redovisar kraven för avtal i Fagersta låter man bli att ta med kravet om att enheten skall redovisa sin ekonomi för landstinget årligen. Man vill alltså inte veta vad som händer med de skattemedel man delar ut till vinnaren i den tävling som en upphandling alltid innebär.

Mot detta kommer landstingets opposition att reagera när frågan tas upp i styrelsen onsdagen den 18 mars. För min del anser jag det vara självklart att de verksamheter som upphandlas även skall följas upp ekonomiskt. Vi måste ju på alla sätt se till att de pengar vi satsar till vård verkligen går till vård. Det kan aldrig vara acceptabelt att mina och dina skattepengar går åt till uppbyggnad av privatpersoners förmögenhet.

Att girigheten alltid leder till bästa resultat är det få som ännu vidhåller. Konkurrens och girighet är två sidor av samma mynt. Ett mynt som nu devalveras i snabb takt.

 

Dan Karlsson,

ersättare i landstingsstyrelsen (v).

Dela den här sidan:

Kopiera länk