Debattartiklar

Vad menar Sjukvårdspartiet?

Sjukvårdspartiets otydlighet angående akutvården i norra Västmanland gör vänsterpartiets Juha Rundgren fundersam.
Ena dagen vill Sjukvårdspartiet få till en så kallad närakut på Bergslagssjukhuset. När man får kritiska synpunkter från vänsterpartiet berättar man att närakuten inte alls ska ligga i Fagersta, utan vara en del av den internmedicinska akut som redan finns på Avesta lasarett. Nu när Sjukvårdspartiets uppfattning har avgörande betydelse i Landstinget är det dags att skingra dimmorna och berätta vad man vill.

Det som fått vänsterpartiet att reagera på förslaget till närakut i Fagersta är att vi misstänker att den blir ganska ihålig. Enligt Sjukvårdspartiet ska mottagningen bemannas med en sjuksköterska som kan behandla enklare åkommor och hänvisa de svårare tillstånden vidare. Istället för en akut som tar hand om allvarliga tillstånd, riskerar närakuten att bli en sjukvårdsupplysning över disk.

Varför är då detta ett problem? Helt enkelt därför att vi vet att folk förväntar sig något av benämningen “akut”. Att komma till en “närakut” med en allvarlig åkomma, bara för att bli hänvisad vidare tror vi kommer att rasera förtroendet för mottagningen. Dessutom kan man förlora värdefull behandlingstid vilket kan få konsekvenser för patienten.

Sjukvårdspartisten Gunnar Stenås brusar upp och påstår att oppositionen “viftar med röda varningsskyltar” så fort vi hör talas om privatiseringar. Det är sant att vänsterpartiet ser flera nackdelar med en privatisering av Bergslagssjukhuset men att påstå att vi skulle vara motståndare till alla privata utförare av vård i Västmanland är fel. Något mer än hälften av vårdcentralerna i vårt län är redan i privat drift.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet förlorade landstingsvalet 2006 mycket på grund av att vi misslyckades med läkarbemanningen i Fagersta. Det har vi tagit till oss, och vill nu skapa något nytt. Vi vill att norra Västmanland och södra Dalarna smälter samman till ett gemensamt sjukvårdsområde, till exempel genom att skapa ett så kallat kommunalförbund. Enligt vårt förslag ska förbundet få en egen ekonomi, och man ska sudda ut de gränser som idag finns mellan de två landstingen.

Sjukvårdspartiet vill sälja Bergslagssjukhuset till ett privat företag. Då är ett djupare samgående omöjligt, eftersom lagen förbjuder kommunalförbund mellan landsting och privata företag. Då blir Sjukvårdspartiets enda alternativ att göra som Landstinget Västmanland redan tidigare gjort, nämligen att sluta avtal med Dalalandstinget. Men alla avtal lämnar tolkningsutrymme och är kortsiktiga och vi vet att invånarna på bägge sidor om landstingsgränsen hellre vill ha stabilitet och trygghet i vården.

Gunnar Stenås säger att han blir besviken på oppositionen för att vi inte vill privatisera Bergslagssjukhuset. Det är självklart aldrig kul att göra någon besviken, men i det här läget måste vi prioritera medborgarnas bästa framför hans goda humör.

Juha Rundgren (v), Norberg 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk