Debattartiklar

Landstingsmajoriteten: Insatser för att möta brist på vårdpersonal

DEBATTARTIKEL 2011-06-27

Den senaste tiden har VLT i en rad artiklar belyst brister i sjukvården, bland annat inom psykiatrin och på vårdcentralen i Hallstahammar. I intervjuer med chefer och personal framstår läkarbrist och brist på personal med specialistkompetens som ett av de huvudsakliga problemen. Det är också den bild vi får när vi träffar företrädare från såväl landstingsdriven som privat verksamhet i länet.

Personalbristen får konsekvensen att de anställda som finns får arbeta hårdare och att landstinget tvingas hyra in personal till en högre kostnad. Inhyrd personal arbetar tillfälligt och kan inte tillgodose behovet av kontinuitet som är så viktigt i vården. Patientens önskemål att träffa samma läkare varje gång kan i det här läget bli svårt att tillmötesgå.

Utbildning är ett nationellt åtagande och det är oroväckande att regeringen inte har gjort mer på området. Under den ekonomiska krisen borde man ha tagit tillfället i akt och erbjudit utbildningsmöjligheter för de som förlorade jobben. Istället stod regeringen handfallen och såg arbetslösheten växa. Det gör att vi nu befinner oss i en paradoxal situation med hög arbetslöshet och stor brist på kvalificerad arbetskraft.

Det är skamligt att svenska elever som vill satsa på en framtid inom läkaryrket tvingas söka utbildning utomlands, samtidigt som landstingen fullkomligt skriker efter fler läkare!

Det återstår oss som landstingspolitiker att ta saken i egna händer och göra vad vi kan för att trygga kompetensförsörjningen i vården.  I den rödgröna landstingsplanen för 2012 tar vi ett samlat grepp för att på flera plan möta utvecklingen:

–  Samarbetet med läkarutbildningen i Örebro fördjupas när landstinget under 2012 utökar antalet AT-läkartjänster.

–  Möjlighet till kompetenshöjning för anställda. Sjuksköterskor ges möjlighet att studera vidare till specialistsjuksköterska med studielön. Liknande avtal finns för undersköterskor som vill utbilda sig till sjuksköterska.

–  En forskningsstrategi och ett systematiskt arbete för att uppmuntra innovationer inrättas för att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare.

–  Dessutom inleds arbetet med att se över hur internationellt samarbete runt kompetensförsörjning kan utvecklas, till exempel genom att erbjuda praktikplatser för svenskar som studerar till läkare utomlands.

Kenneth Östberg (S)

Hans Jansson (V)

Lars Flodin (MP)

Landstingsråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk