Nyheter

Rapport från landstingsfullmäktige

2010-12-14

landstingsfullmäktige10-12-14
Debatt om den rödgröna reviderade landstingsplanen 2011 dominerade dagens fullmäktige. En historisk satsning på hälsa, kortare väntetider och en sammanhållen hälso- och sjukvård är några av de frågor som lyfts i landstingsplanen.


-Vård och omsorg är inte tillämpligt för kommersiell drift. Det är inte bara vi som vill stoppa kommersialiseringen av vården, utan det vill faktiskt väljarna också. Det var de som valde bort er för att de hellre vill ha vår politik. Västmanlänningarna gick emot rikstrenden och vi blev det enda landstinget i Sverige som bytte färg från blått till rödgrönt, sa landstingsrådet Juha Rundgren (V)

Som replik på Sverigedemokraternas krav på att prioritera ner kulturen till fördel för vården svarade Juha Rundgren:
– Jag har svårt att förstå SD:s krav på att lägga ner kulturverksamheten i länet. De är en mycket liten del av landstingets budget som satsas på kultur. Den skulle räcka till fyra dygns vård. Resten av året skulle länsteatern och länsmuseet hålla stängt och föreningarna i länet får lägga ner sin verksamhet.
Alliansen kritiserar majoritetens landstingsplan för att innehålla lite nytt.
– Det är inte rimligt att göra stora ändringar i en plan som tas i december och som ska börja gälla vid årsskiftet ett par veckor senare. De skillnader vi för in i planen kan jämföras med rodret på en båt. Små justeringar i tonnaget spelar en stor roll för båtens riktning, replikerar Stig Henriksson (V).
Delar av alliansen ifrågasatte skrivningen att den som har det gott ställt får bättre mediciner, snabbare läkarkontakt och bättre bemötande än den som har det sämre ställt.
-Jag vill förtydliga att det inte handlar om en medveten strategi från vårdpersonalen att behandla människor olika. Däremot går vi alla runt med förutfattade meningar om andra människor och det påverkar vården. Därför är det viktigt att vi har kvar skrivningen och gör vårdpersonalen uppmärksam på de förutfattade meningar som vi alla går runt med, säger Lotta Johansson-Arnqvist (V).

På fullmäktige fattades även beslut om upphävande av beslut att hyressätta CPAP-utrustning, samt valärenden.

Mötet inleddes med att Landstingshälsans arbetsmiljöpris Solrosen delades ut. Solrosen gick till Klinisk fysiologi. Kirurgkliniken avd. 6 och städcentralen i Köping kom på en hedrande delad andraplats.

Dela den här sidan:

Kopiera länk