Debattartiklar

Den rödgröna budgeten är en ny färdriktning för hela Sverige

DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I FAGERSTAPOSTEN

Företrädare för de fyra borgerliga partierna skriver i Fp den 24/5 att höjd skatt drabbar alla med ”vänsterpartiernas politik, som exempel tar de upp införande av kilometerskatt och bensinskattehöjning. Ett klassiskt trick av de fyra borgerliga partierna att försöka bevisa något genom att ta ut en enskild fråga ur en helhet.

Att statsminister Fredrik Reinfeldt inte utesluter en besinskattehöjning låtsas de inte om inte heller att Centerpartiet föreslår en bensinskattehöjning på 1 kr/l (finns att läsa på deras hemsida). Skillnaden är att vi de Rödgröna ger besked innan valet med Alliansen kommer att ge besked efter en eventuell valvinst. Känns det igen?

Den rödgröna budgeten är en ny färdriktning för hela Sverige. Vårt budskap är tydligt: full sysselsättning, välfärd före nya stora skattesänkningar och starka offentliga finanser. Tillsammans presenterar vi en budget för 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Det är över 1 000 utbildningsplatser fler till länet. Det betyder att 52 fler personer i Fagersta kan få chansen att utvecklas och lära nytt för att ta ett av framtidens jobb.

Vi föreslår att arbetsgivaravgiften sänks med 6 miljarder. Det innebär cirka 50 000 kronor för ett litet företag med 2-3 anställda. Vi rödgröna vill också höja kvaliteten i välfärden, då det behövs fler lärare i skolan, fler sjuksköterskor i sjukvården och fler fritidspedagoger på fritids. Vi föreslår att kommun- och landstingssektorn tillförs 12 miljarder under 2011 och 2012 varav 8 miljoner går till Fagersta och 73 miljoner till landstinget. Då kan hot om varsel vändas till arbetsro och fler kan anställas för att utveckla kvaliteten.

Vi tar bort stupstocken i sjukförsäkringen, som innebär att människor utförsäkras avskaffas, och ersättningen höjs till 80 procent hela sjukperioden. Vi går inte med på att ställa sjuka mot friska utan tror på människors vilja att jobba och bidra till samhället. Likaså ska den orättvisa pensionärsskatten försvinna. 329 kronor i sänkt skatt får en pensionär med 12 000 kronor i inkomst. Pension är inget bidrag – utan uppskjuten lön. Vi vill därför sänka skatten för breda pensionärsgrupper.

Kent Persson
Riksdagsledamot (V)
Norberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk