Nyheter

Nej till kryphål i EU:s klimatbud

 PRESSMEDDELANDE 09-12-15

Den svenska regeringen har föreslagit ett gigantiskt kryphål i EU:s klimatbud i Köpenhamn. Genom att räkna skogens upptag av koldioxid kan utsläpp på en miljard ton koldioxid slinka igenom kryphålet. Detta motsvarar hela Japans årliga utsläpp.

Förslaget diskuteras på EU:s toppmöte idag men har tidigare fått ett brett stöd. Förslaget har gjort att Sverige tilldelats priset ”Fossil of the day” av miljöorganisationen Climate Action Network. – De rödgröna partierna är överens om att vi inte ska använda den svenska skogens upptag av koldioxid för att klara våra utsläppsmål. En hållbar svensk klimatpolitik måste bygga på minskade utsläpp och inte på osäkra sänkor säger Anders Ygerman, ordförande i Miljö-och jordbruksutskottet (S). 

-Alla beräkningar av skogens upptag är enormt osäkra, skogen kan till och med i vissa fall vara en källa till utsläpp istället för en sänka. Regeringens kryphål måste täppas igen så att sänkor inte kan användas av Sverige och andra länder för att slippa minska sina utsläpp säger Per Bolund, riksdagsledamot (MP). 

– Detta är en del av regeringens strategi att trolla med siffror och inte göra någonting för att minska Sveriges klimatpåverkan.  Vi hoppas att man idag på EU:s toppmöte tar chansen att ta tillbaka sitt dåliga förslag så att Sverige kan återfå sitt internationella klimatförtroende säger Wiwi-Ann Johansson, riksdagsledamot (V).

Kontakt:

Ledamöter i Miljö- och Jordbruksutskottet: 

Anders Ygerman (s): kontaktas via pressekreterare Frida Karlsson 070 273 1555 

Wiwi-Anne Johansson (v): 070 576 4576 

Per Bolund (mp): 070 580 0019

Dela den här sidan:

Kopiera länk