Nämndinitiativ – Stärk det humanitära stödet till Palestina


Nämndinitiativ – Stärk det humanitära stödet till Palestina

Regionstyrelsen
20240903

Det pågår just nu en humanitär kris i Palestina där basala nödvändigheter som mat, vatten, mediciner och sjukvårdsmaterial sinar och snart helt är slut. Varje dag möts vi av rapporter om palestinska barn som dött, antingen på grund av våld eller av svält. Inte minst har sjukvården kollapsat, och attacker mot sjukhus sker på löpande basis. Palestina behöver mycket stöd från det internationella samfundet, och som region i ett land med över hundraårig fred i bagaget bör vi bistå på de sätt vi kan.

I och med att Palestina får humanitärt bistånd på nationell nivå finns ingen juridisk motsättning mot att regioner och kommuner erbjuder stöd. Vänsterpartiet var mycket positiva till att Region Västmanland inventerade på vilka sätt vi kravlöst kunde bistå Ukraina och önskar därför samma beslutsamhet för Palestinas möjlighet att skydda sin civilbefolkning.

I flyktinglägren i Gaza och på Västbanken sprids sjukdomar som kolera, skabb och allvarlig undernäring. UNICEF vittnar om att barnen som befinner sig där är dömda att dö en långsam och plågsam död om inte sjukvårdsläget omedelbart förbättras. Tre fjärdedelar av Gazas sjukhus fungerar inte längre och bristen på mediciner och sjukvårdsmateriel gör att återstående sjukhus och tältsjukhus inte kan ge adekvat vård.

Med anledning av ovanstående yrkar Vänsterpartiet:

  • Att Region Västmanland inventerar vad vi kan bidra med för att humanitärt stötta Palestina
  • Att Region Västmanland skyndsamt förser Palestina med de material och mediciner som finns att avvara
  • Att Regionstyrelsen får i uppdrag att skriva till regeringen om behovet av ytterligare insatser för att ge Palestina sjukvårdsmateriel, mediciner och humanitärt stöd

Felicia Granath & Heidi-Maria Wallinder
Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk