Regionpolitik

V bakom program mot våld & hot i nära relationer

Lotta Johansson ArnqvistHallå där! Lotta Johansson Arnqvist, landstingspolitiker i Västmanland och en av initiativtagarna till en motion om att upprätta handlingsplan mot våld i nära relationer.

Motionen bifölls av landstingsfullmäktige i juni 2010. Nu ligger ett färdigt förslag på bordet. Hur kändes det att se det färdiga förslaget?
Jag blev så GLAD!! Förslaget är framskrivet av folkhälsoavdelningen och de har tolkat motionen precis som jag ville. Här finns tydliga skrivningar om att respektive enhet tar fram handlingsplaner utifrån dess arbetsuppgifter och patientkontakter, man är tydlig i att detta inte enbart handlar om mäns våld mot kvinnor utan att våld och hot kan förekomma i alla nära relationer, man
uppmärksammar att även den som slår/hotar behöver hjälp och stöd och man uppmärksammar barnens utsatta position.

Det har gått två år sedan motionen lämnades in. Är det inte frustrerande att det har tagit så lång tid?
Jo, mycket! Men så fungerar politiken och demokratin. Den tar tid och måste få ta tid. Nu gick den igenom och blev bra i förslagsformen, men det är betydligt värre när man får bakslag och måste börja om eller tänka om.

Vilka egentliga förändringar innebär förslaget?
Hitintills har framförallt akutens personal haft kunskaper kring detta men långt ifrån alla som utsätts för hot/våld får skador som behöver akut vård. Nu kan patienter uppmärksammas på betydligt fler sätt. Det kommer att ta tid innan
handlingsplaner och kunskap är förankrad men vi har tagit det första och viktigaste steget mot en bättre vård och kunnigare bemötande för de som lever i denna svåra situation.

Vi är fortfarande långt ifrån mål, om vi någonsin kommer att bli det i den här frågan, men vi har ändå tagit ett stort steg framåt. Det här är min hjärtefråga och jag kommer inte att sluta kämpa förrän våldet tar slut. Vänsterpartiet Västmanland har gjort en viktig insats i kampen mot våld/hot innanför hemmets väggar!

 

Klicka här för att höra radio Västmanlands intervju med Lotta Johansson Arnqvist om programmet>>

Dela den här sidan:

Kopiera länk