Nyheter

Utveckling inte avveckling – nämndinitiativ

Hälso- och sjukvårdsnämnden: 2023-12-06

Nämndinitiativ angående Framtidens hälso- och sjukvård
Stora förändringar väntar hälso- och sjukvården, både kopplat till omställningen till nära vård, otillräckliga statsbidrag och brist på vissa personalkategorier. Så ser det ut även i Västmanland.

Flera utredningar pågår just nu som syftar till att staka ut vägen för hur hälso- och sjukvården i Västmanland år 2029 ska se ut. Det handlar till exempel om var den specialiserade akutsjukvården ska finnas, antal närsjukvårdsplatser i norra länsdelen, koncentration av sällanvård, mer dagsjukvård på närsjukhusen samt var diagnostik och operationer ska utföras. I utredningarna ska det, förutom konkreta förslag och vägen dit, framgå vilka konsekvenser ett genomförande skulle få och hur stor nettobesparingen skulle bli.

Vänsterpartiet ser med oro på hur fort den här processen har gått. Den redan sköra personalsituationen och en redan ojämlik vård kräver väl genomtänkta beslut och en långsiktigt hållbar strategi. Beslutet som ska fattas av regionfullmäktige i februari kommer att påverka alla västmanlänningar, men i synnerhet de 85 000 personer i de sju kommuner som klinikerna i Fagersta och Köping ansvarar för.

Vänsterpartiet föreslår därför
Att Region Västmanland inte går vidare med eventuella förslag om neddragningar och nedläggningar, om de konsekvensanalyser som nu görs visar på minsta osäkerhet kring försämrad tillgänglighet till vård, samt sämre förutsättningar att rekrytera och behålla personal.

Dela den här sidan:

Kopiera länk