Nyheter

Rapport från regionfullmäktige

En vård i världsklass måste få kosta!

Sju timmar pågick den hetsiga budgetdebatten i regionfullmäktige förra veckan. Vänsterpartiet lade en egen budget, liksom S, C och den styrande minoriteten. SD var enda partiet som inte hade någon. Vår regionplan är framåtsyftande och strävar efter att minska ojämlikheten. Ingen västmanlänning ska lämnas utanför på grund av dålig ekonomi, låg utbildning eller sviktande hälsa.

Det är tuffare än på länge att planera framåt, investera långsiktigt i människors mående och ingjuta hopp. Förra året gjorde hälso- och sjukvården ett underskott på nästan en halv miljard, i år väntas underskottet bli det dubbla. Men vi avstår ändå, till skillnad från övriga, från nedskärningar inom hälso- och sjukvården. I vår regionplan betalar alla 15 öre mer i skatt, i stället för att patienterna får betala vårdens underskott med högre avgifter. Vår föreslagna skattehöjning tillägnar vi finansminister Elisabeth Svantesson (M) eftersom regeringen inte skjuter till de statsbidrag som regionerna behöver för att utföra sina uppdrag.

Konkurrensen om vårdpersonal har blivit ett arbetsmiljöproblem. Vänsterpartiet kan inte se anställda lämna regionen för att löneökningarna stannar av eller för att arbetsmiljön är för tuff. Vår regionplan innehåller därför flera förslag som riktar sig till våra anställda. Att stanna hos regionen ska löna sig. Vi vill införa en stabilitetsbonus där antalet tjänsteår kopplas till en bonustrappa. Vi föreslår även arbetstidsförkortningar, arbetsskor och förmånskort i kollektivtrafiken. Att omfördela resurserna tror vi är nödvändigt för att sänka sjuktalen, minska behovet av inhyrd personal samt för att slippa kostsamma nyrekryteringar. I längden räknar vi med att de mjuka investeringarna betalar sig flera gånger om.

En friskare befolkning minskar trycket på sjukvården, och det förebyggande folkhälsoarbetet får inte heller avstanna på grund av det ansträngda ekonomiska läget. Riktade hälsosamtal för 40-åringar, att återinföra självhjälpsgrupperna och etablering av en mobil ungdomsmottagning är några av Vänsterpartiets förslag. Sammanlagt avsätter vi 40 miljoner på förbyggande åtgärder och 105 miljoner extra till vårdcentralerna. Vi tar ansvar för att pengarna räcker till det som vår befolkning och personal behöver. Som väntat blev det styrets budget som vann, så nu väntar fler avgiftshöjningar och nedskärningar.

Vi kämpar förstås vidare.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk