Nyheter

Stoppa kommersiell sexuell exploatering!

I dag, den 8 mars, firar och uppmärksammar vi den internationella kvinnodagen, en dag som den tyska socialisten Clara Zetkin tog initiativ till för över hundra år sedan. Insikten att inte bara arbetare utan även att kvinnor blir exploaterade har länge präglat arbetarrörelsen och vårt parti. I dagarna har vi därför lagt motioner mot den yttersta formen av exploatering – kommersiell sexuell exploatering.

Vi var många som lyssnade på västeråsaren Mathilda Hoflings sommarprat i P1 förra året. Ett skrämmande vittnesmål om hur unga – framför allt kvinnor och flickor men även män och hbtqi-personer – tvingas sälja sina kroppar.

Hur många västeråsare som utför sexuella handlingar mot ersättning i form av pengar, saker, alkohol, droger, någonstans att bo med mera är svårt att veta. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten kan det vara upp till 2 000 personer.

Vad vi vet med säkerhet är att förövarna nästan alltid är män och att var tionde svensk man har köpt sex någon gång i sitt liv.

I rapporten “Ingen hörde ropen på hjälp”, från organisationerna Child 10, Inte Din Hora och Ellen Centret anger de som blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering att det finns ett ”akut behov av generell resurs- och kompetensförstärkning för att säkerställa att hjälp ges tillräckligt snabbt, att den ges tillräckligt länge och att hjälpen är anpassad för att möta komplex problematik”.

Sedan en tid tillbaka finns en KAST-mottagning i Västerås. Förkortningen KAST står för ”köpare av sexuella tjänster” och mottagningen är specialiserad på att möta de som vill sluta köpa sex, har funderingar kring sexköp eller upplever sig ha ett sexmissbruk.

Nu måste Region Västmanland och Västerås stad ta ett större ansvar för de som blir utsatta. Vi vill se en så kallad Mikamottagning, en verksamhet som finns i flera andra städer. Där erbjuds stöd och rådgivning till de som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller har varit utsatta för människohandel. Även de som har erfarenhet av sugardejting, sålt filmer eller bilder är välkomna.

Vänsterpartiet vill också att region- och kommunanställda erbjuds utbildning på området. Särskilt de som jobbar på elevhälsan, barn- och ungdomspsykiatrin och ungdomsmottagningar.

Vi vill se en framtid utan sexuell exploatering. Samtycke kan inte köpas!

Anna Maria Romlid (V)

Oppositionsråd, Västerås stad

Hans Jansson (V)

Regionråd, Region Västmanland

Johanna Ritvadotter (V)

Gruppledare, Region Västmanland

Motionen hittar du här!

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk