Nyheter

Aktivister fick pris för sin kamp

Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini från Västerås tilldelas årets Jörn Svensson-pris! Det är ett pris som Vänsterpartiet delar ut årligen till enskilda personer eller organisationer som arbetat för HBTQ-personers rättigheter.

Ur motiveringen:

”Att vara ung, kär och homo-/bisexuell i Afghanistan är förenat med skam, skuld, stigmatisering och livsfara. De båda hbtq-aktivisterna Abdolah Hoseini och Samiaullah Amiri vill förändra detta. De och deras föreläsningar utmanar normer och visar att ett liv i öppenhet är möjligt. Genom sin kamp utmanar de rådande värderingar i Afghanistan och bland afghaner i Sverige. De för en dubbel kamp: mot våra fördomar och de afghanska, de visar vägen och öppnar ögonen på många av oss.”

Jörn Svensson är en av de verkligt stora förgrundsgestalterna i kampen för alla människors lika värde. Han var en av de första och en av de största när det gäller HBT-personers rättigheter. Jörn Svensson-priset instiftades dels för att påminna om hans och den politiska vänsterns roll, dels för att uppmuntra andra som kämpar.

Dela den här sidan:

Kopiera länk