Nyheter

Bojkotta Eurovisionsfinalen i Tel Aviv!

Idag den 9 mars är det final i den svenska melodifestivalen. Sångtävlingen är en populär folkfest som engagerar många. Den borde, även när den slutligen avgörs internationellt, få förbli en folkfest. Men vinnaren får ”äran” att åka till Israel, ett land med ett 50-tal diskriminerande raslagar som stora delar av befolkningen levt under i många år. Förra året instiftades nationalstatslagen som säger att Israel är ett judiskt land där judar har exklusiv rätt till självbestämmande. De palestinska medborgarna som omfattar cirka 20 procent av befolkningen, liksom andra minoriteter, är nu officiellt klassificerade som mindre värda. Det finns ett begrepp för det – apartheid.

Det är enligt Vänsterpartiet Västmanland och många andras åsikt fel att världen ska rikta strålkastarna mot en musikfest i Tel Aviv när människor bara några kilometer därifrån lever under militärockupation, blockad och förtryck. Palestinierna på Västbanken och Gaza är inte välkomna till festen och genom ockupationen berövas de även möjligheten till ett eget fritt kulturliv.

Trots att Israel ständigt bryter mot internationell rätt fortsätter ockupationen. Benjamin Netanyahu och hans högerregering i Israel kommer att utnyttja Eurovisionen för att rentvätta sitt politiska rykte och göra festen till ett propagandajippo. Den kommande Eurovisionsfinalen är därför ett utmärkt tillfälle att markera vad det internationella samfundet tycker om Israels politik. Det borde vara lika otänkbart att delta i Eurovisionsfinalen i Israel som det hade varit att delta i en motsvarande festival i Sydafrika under apartheidtiden.

Initiativet att bojkotta Eurovisionsfinalen i Israel har tagits av palestinska organisationer och hundratals artister i hela världen har ställt sig bakom uppmaningen för att värna om demokrati och mänskliga rättigheter. Vänsterpartiet Västmanland som idag samlats för distriktsårskonferens uppmanar därför SVT och svenska artister och programledare att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter, och avstå från att delta i Eurovisionsfinalen i Tel Aviv.

 

Distriktsårskonferensen

Vänsterpartiet Västmanland

Dela den här sidan:

Kopiera länk