Nyheter

Jonas Sjöstedt: Grön teknik ger fler arbeten

Jonas Sjšstedt, politiker (v) och fšrfattare.Sverige står inför flera stora utmaningar. Klimatförändringarna blir allt mer akuta. En varselvåg sköljer över Sverige. Massarbetslösheten biter sig fast. Regeringen står handfallen inför situationen.

Sverige står inför flera stora utmaningar. Klimatförändringarna blir allt mer akuta. En varselvåg sköljer över Sverige. Massarbetslösheten biter sig fast. Regeringen står handfallen inför situationen.

Det finns inga enkla, snabba lösningar men det går att ta betydande steg på vägen mot ett bättre klimat och en ökad sysselsättning. De ekonomiska hjulen i Sverige håller på att sakta in.

Den satsning på grön teknik som vi föreslår skulle ha en positiv effekt på sysselsättningen, samtidigt som den skulle stärkas Sveriges konkurrenskraft inom framtidsbranscher.

OECD nu placerar länder som Danmark, Norge och Storbritannien före Sverige vad gäller forskning kring grön energi- och miljöteknik.

Nya Zeeland satsar drygt 10 procent av de totala forskningsresurserna på energi- och miljöteknikforskning medan Sverige använder mindre än 2 procent. Vi behöver alltså satsa mer på forskning.

Vänsterpartiet föreslår stärkta satsningar på solenergiområdet. I våra grannländer Danmark och Tyskland har man kommit mycket längre än i Sverige. Företag som arbetar med solceller behöver stöd.

Sverige måste öka stödet till solcellsforskning. I Tyskland och Danmark investeras det intensivt i vind- och solenergi. Tiotusentals nya arbeten skapas. Många blir småskaliga elproducenter och gör sig oberoende av de stora kraftbolagen.

Samtidigt utvecklas ny teknik och nya exportföretag. Vi vill ge mer stöd till solel och solvärme. Vi vill göra det enklare att mata in överskottsel på kraftnätet via nettodebitering. Vi vill gynna kooperativt ägd vindkraft. Vi vill göra om Vattenfall från miljöbuse i Centraleuropa till ett ledande företag i klimatomställningen.

En avgörande faktor i omvandlingen av det svenska energisystemet till ett förnybart energisystem är satsningen på så kallade smarta nät. Energimyndigheten borde därför få ökade anslag för att kunna fördjupa forskningen.

Med tanke på den framtida förändrade elproduktionen, där vind-, sol- och våganläggningar kommer att vara storproducenter, behöver energilagringsforskningen förstärkas.

Vi behöver få en tydligare koppling mellan akademin och näringslivet. Det är därför positivt att se det samarbetsavtal Mälardalens högskola nyligen ingick med ABB.

Samarbetet innebär bland annat att studenter ska få möjlighet att skriva examensarbeten och få sommarpraktikplatser vid företaget. Det gynnar såväl studenterna som näringslivet.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk