Rikspolitik

Kent Persson: Skrota tillväxtverket!

Kent PerssonDen senaste tidens uppmärksamhet runt Tillväxtverket och andra myndigheter reser en rad frågor om styrning, uppföljning och hur skattemedel används. Den vidlyftiga representationen är ett symptom på betydligt djupare problem i verkets verksamhet. De föreslagna åtgärderna från regeringen räcker inte. Man bör slå ihop Innovationsbron och ALMI för att få en rikstäckande organisation för kapitalförsörjning för företag. Delar av Tillväxtverkets verksamhet och resurser kan överföras i den nya organisationen. Andra delar som berör regional utveckling kan föras över till de regionala myndigheterna, forskning och miljödriven verksamhet till Vinnova och i vissa fall till Energimyndigheten.

Den senaste tidens uppmärksamhet runt Tillväxtverket och andra myndigheter reser en rad frågor om styrning, uppföljning och hur skattemedel används. Den vidlyftiga representationen är ett symptom på betydligt djupare problem i verkets verksamhet. De föreslagna åtgärderna från regeringen räcker inte. Man bör slå ihop Innovationsbron och ALMI för att få en rikstäckande organisation för kapitalförsörjning för företag. Delar av Tillväxtverkets verksamhet och resurser kan överföras i den nya organisationen. Andra delar som berör regional utveckling kan föras över till de regionala myndigheterna, forskning och miljödriven verksamhet till Vinnova och i vissa fall till Energimyndigheten.

– Regeringens föreslagna åtgärder för att komma tillrätta med bristerna tror inte jag räcker utan är mer av karaktären lappa och laga, säger Kent Persson, näringspolitisk talesperson och riksdagsledamot från Västmanland.

Vänsterpartiet anser också att regeringen bör tillsätta en oberoende kommission för att se över tillämpningen av representationen i statliga bolag och riskkapitalbolag, stiftelser och myndigheter som arbetar med näringslivsutveckling.

Dela den här sidan:

Kopiera länk