Pressmeddelanden

Äldreomsorg i Västmanland kan tvångsprivatiseras

Fem kommuner i Västmanland har hittills valt att inte införa Lagen om valfrihetssystem (LOV). Lagen innebär att privata företag konkurrerar med den kommunala äldreomsorgen på en slags äldreomsorgsmarknad.

De aktuella kommunerna är:

Hallstahammar

Kungsör

Surahammar

Köping

Skinnskatteberg

– Nu hotar regeringen att tvångsprivatisera äldreomsorgen i dessa kommuner, säger Eva Olofsson äldrepolitisk talesperson Vänsterpartiet.

I statsbudgeten skriver regeringen att “Senast 2014 bör alla kommuner i landet ha beslutat om valfrihet för den enskilde enligt LOV, annars bör tvingande lagstiftning övervägas.”

– Jag tycker det är magstarkt att regeringen vill tvångsprivatisera äldreomsorgen i ett läge där vårdskandal efter vårdskandal rullas upp i den privata äldreomsorgen. Vi har kunna läsa om höga dödstal, gamla som ligger i sin egen avföring och om ständig personalbrist, säger Eva Olofsson.

Istället för tvångsprivatiseringar vill Olofsson se mer personal:

– Vi i Vänsterpartiet satsar pengar i vår skuggbudget på att förstärka bemanningen i äldreomsorgen. Vi behöver mer personal och ökat inflytande för äldre över vilken hjälp de ska få. Vi behöver inte mer vinst till Carema.

 

 

Kontakt: Eva Olofsson 070-317 10 2

Vänsterpartiets presstjänst 070-620 00 64

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk