Regionpolitik

Rapport från landstingsfullmäktige

2011-10-26
Delårsbokslutet inbjöd till intensiv debatt. Det visar på att kostnadsutvecklingen i landstingets verksamheter är oroväckande.
-Att få ordning på kostnadsutvecklingen är det absolut viktigaste för oss att hantera. Vi har lagt om rutiner för hur budgetering ska gå till framöver. Vi följer upp utvecklingen kontinuerligt. Båda förvaltningarna har i uppdrag att redovisa hur man arbetar ner på kliniknivå, sa Denise Norström (S).
-Signalsystemet måste gälla även oss i denna församling. Jag undrar vilka signaler det skickar ut till verksamheterna när vi skriver motioner som handlar om att göra lite mer samtidigt som läget kräver att verksamheterna gör mindre? frågade Stig Henriksson (V).

Juha Rundgren (V) och Lena Karlström presenterade regional kulturplan. Arbetet med att ta fram planen har varit gediget och skett i samarbete med kommunerna. Även barn och unga, som är prioriterade grupper för landstingets kulturarbete, har bjudits in att tycka till.

Margareta Israelsson (S) meddelade att hon med spänning ser fram emot Sverigedemokraternas alternativ på kulturprogram för länet.

-Jag har läst ert nationella kulturprogram och det handlar mycket om att bevara det som inryms i den svenska kulturen. Problemet i vårt län är att det är så mycket som är byggt av människor som kommit från andra länder. Få län är så traditionellt mångkulturella i sin tillblivelse som det här länet.

Under ledamöternas frågestund fick bland annat personallandstingsråd Kenneth Östberg (S) frågan om det ekonomiska läget föranleder varsel av personal inom de sex närmaste månaderna.

-Vi för inga diskussioner i dagsläget om att varsla personal. Ett av skälen till det är att vi ser att vi kommer att ha brist på personal inom några år, svarar Kenneth Östberg.

Ida Lindh (FP) frågade ansvarigt landstingsråd Lars Flodin (MP) om landstinget har genomfört någon energikartläggning.

-Ja, det görs kontinuerligt. Alla resultat läggs in i en databas och vägs mot investeringskostnader och ökade driftskostnader. Tyvärr ger det arbetet utslag på det ekonomiska resultatet först på lång sikt.

Anders Rydell, ordförande i folkhälsoutskottet, informerar om att utskotten kommer att göra en översyn av landstingets värdegrund. En av frågorna som har debatterats flitigt är skrivelsen i den nuvarande värdegrunden att alla människor kan ta ansvar. Under förra mandatperioden hävdade bland andra Catrin Strömvall (S) och Dan Karlsson (V) att alla människor faktiskt inte kan ta ansvar. Rigmor Åkesson (S) föreslår att skrivningen ändras till att alla ska ges möjlighet att ta ansvar.

Gunnar Anell (M) ställde en interpellation till kollektivtrafiklandstingsrådet Lars Eriksson (S) om vad landstinget gör för att förbättra tågförbindelsen Västerås-Stockholm.

– Landstinget följer frågan och det har varit en viktig fråga för oss alla här i länet, oavsett partifärg. Fick vi önska någonting så skulle vi önska att staten prioriterade frågan högre, sa Lars Eriksson.

Dela den här sidan:

Kopiera länk