Debattartiklar

Juha Rundgren: Omfördela resurser till vårdcentralerna

INSÄNDARE PUBLICERAD I FAGERSTAPOSTEN 2010-07-12

Det sjukvårdsansvariga landstingsrådet Birgitta Andersson (c) påstår i FP den 5 juli att jag skulle vid senaste landstingsfullmäktige fört fram krav på ”ytterligare nedskärningar inom sjukhusvården”. Detta är helt enkelt inte sant!

Det jag däremot sade och står för tillsammans med mina partikamrater och Socialdemokraterna är att det behövs en omfördelning av vårdens resurser från den slutna sjukhusvården till vårdcentralerna. Ju mer av vårdens högkvalitativa insatser görs nära patienten på vårdcentralerna desto bättre för patienten och desto billigare för landstinget. En lyckad och klok omfördelning av kompetenser frigör resurser till den allt mer kostsamma sjukhusvården och läkemedel. Omfördelning, ingen nedskärning.

Ett intressant arbete i denna riktning pågår redan i vårt landsting. Divisionerna Närsjukvård och Psykiatri slogs samman för ett par år sedan bland annat i syfte att föra över beteendevetenskapliga kompetenser till vårdcentralerna. Nära till patienten och i nära samarbete med andra kompetenser som finns på en vårdcentral. Omfördelning, ingen nedskärning.

Ytterligare ett exempel på en klok omfördelande åtgärd vore att metodiskt utveckla specialistläkarnas konsultativa roll gentemot läkarna på vårdcentralerna samt att eventuellt förlägga mer mottagningsverksamhet på vårdcentralerna på landsbygden. Omfördelning, ingen nedskärning.

Jag är helt överens med Birgitta Andersson om att det inte går att ta bort resurser från vården men det måste vara möjligt att använda dem på ett bättre sätt. Det finns knappast någon utöver Birgitta Andersson som tycket varenda krona inom vården gör nytta på rätt ställe. Ingenting behöver ändras eller effektiviseras?

Juha Rundgren (V)

Landstingsråd i opposition

Dela den här sidan:

Kopiera länk