Nyheter

Oppositionen kritiserar landstingsalliansens utförsäljningsplaner i budgeten

PRESSMEDDELANDE 2010-05-24

Kvinnosjukvården i Köping ska säljas ut. Alla landstingets vårdcentraler ska läggas i ett eget bolag. Specialistoperationer ska läggas i ett särskilt bolag och säljas till andra landsting och länder. Det är några av förslagen i landstingsalliansens budget som presenterades på måndagen.
– Sjukvården i Västmanland kommer att styckas sönder och säljas ut bit för bit. Det vi har varnat för blir nu verklighet, säger oppositionsrådet Denise Norström (S).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är starkt kritiska till Landtingsalliansens budget. Föreslagna privatiseringar innebär att vården styckas sönder och att patienter med egna försäkringar ska kunna köpa sig förbi köerna. Sjukvården är ett känsligt system som måste hållas samman, menar de.

– Ett bolag måste enligt lag alltid se till bolagets bästa. Läggs alla landstingsägda vårdcentraler i ett eget bolag är risken stor att vårdcentraler som ses som en belastning läggs ner. Kolsva blev av med sin tandvårdsmottagning när folktandvården blev bolag. Troligen förlorar de nu också sin vårdcentral, säger oppositionsrådet Juha Rundgren (V).

I landstingsalliansens budget står inte en rad om hur kollektivtrafiken i länet ska utvecklas. Istället är den beskriven som ett problem som bara kostar pengar.

– En utveckling av kollektivtrafiken är nödvändig om vi ska minska bilåkandet och klimatpåverkande utsläpp, men detta berörs inte med en rad, säger Denise Norström.

Kulturen, teatern och musiken, får räkna med fortsatta besparingar i landstingsalliansens budget.

Däremot avsätts pengar till ”landstingets dag” som ska återkomma vartannat år.

– I stället för att lägga ner en massa pengar på att bolagisera och sälja ut och stycka sönder sjukvården vill vi utveckla den. Bland annat vill vi satsa mer på att vårdcentralerna ska arbeta förebyggande, säger Juha Rundgren (V)

Om Sverige får en rödgrön regering får Landstinget Västmanland 73 miljoner mer att röra sig med jämfört med om det blir fortsatt alliansregering.

– Det är pengar som Västmanland behöver för att kunna korta köer och förbättra både vård och kollektivtrafik, säger Denise Norström (S).

För ytterligare kommentarer kontakta oppositionslandstingsråden:

Denise Norström (S) 070-5130018

Juha Rundgren (V) 070-2846030

Dela den här sidan:

Kopiera länk