Regionpolitik

Rapport från Fullmäktige 18/11-09

Under gårdagens landstingsfullmäktige återremitterade oppositionen S+V ärendet om uthyrning av CPAP-utrustning (till en kostnad av 100 kronor per månad så länge behovs finns). Oppositionen menade bland annat att det är ett oetiskt beslut, vilket även indirekt resulterar i att Landstinget Västmanland går i vinst.

Andra ärenden som togs upp var bland annat: Ersättning för förlorad pensionsförmån till förtroendevalda med sysselsättningsgrad under 40 procent av heltid och Fastställande av en ny prislista för Folktandvården Västmanland AB.

Juha Rundgren (V) fick svar på sin interpellation om kvalitetsprogram för kallmatssytem från Thomas Wihman (MP). Wihman öppnade upp för att utreda möjligheten att genomföra tester av eventuellt näringsbortfall, vilket inte görs idag. Rundgren framhöll även sin oro över transporterna, främst nu med kostavtalet med Uppland. Här försäkrade Björn Norell (M) ordförande i kostnämnden att transporterna skulle ses över och kvalitetssäkras.

Juha Rundgren (V) ställde en enkel fråga till Tomas Högström (M):

Enligt väletablerad praxis på den svenska arbetsmarknaden behåller den mottagande arbetsgivaren den aktuella personalen minst ett år efter en överlåtelse.

Enligt uppgift planerar företaget Mitt Hjärta AB att säga upp personal på betydligt kortare uppsägningstid i Fagersta.

Överensstämmer informationen jag har fått med din bild om den nuvarande personalens framtid på Bergslagssjukhuset?

Tomas Högström (M) svarade att enligt praxis gäller ett år. I det skrivna kollektivavtalet via Almega står det 6 månader. Detta är en tvistefråga mellan Almega och facken. Det är även klart att alla arbetsuppgifter inte följer med i och med den nya bolagsformen. Detta gäller läkarsekreterarna. Personalen kommer därefter att erbjudas nya arbetsuppgifter.

Juha Rundgren (V), menar att det finns en hel del att göra för att stilla oron bland personalen på Bergslagssjukhuset. Cirka 20 % är 60 år fyllda. Måndag den 23/11 är sista dagen för personalen att besluta om de vill gå in i företaget eller stanna kvar inom Landstinget Västmanlands regi.

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk