Regionpolitik

Rapport från Landstingsfullmäktige den 21 oktober 2009

Gårdagens fullmäktige behandlade ärenden som Delårsrapport 2 år 2009, Medfinansiering av Citybanan och två motioner från Folkpartiet och Sjukvårdspartiet, samt interpellationer från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

När delårsrapporten diskuterades betonade Juha Rundgren att vi har bekymrande år framför oss i Landstinget Västmanland, med stigande arbetslöshet och minskade skatteintäkter. Juha ställde sig även frågande till skälen till varför sjukfrånvaron minskar i Landstinget Västmanland. Kan det vara för att människor känner sig jagade att återvända till jobbet trots att det är sjuka? I och med försäkringskassans skärpta regler är det möjligt att det finns en skräck för att bli utförsäkrade. Dan Karlsson underströk Juhas argument i debatten och deklarerade att i lågkonjunkturer minskar sjukfrånvaron för att människor är rädda för att mista sitt jobb.

När beslutspunkten Medfinansiering av Citybanan togs upp, hade landstingsgruppen efter omröstning på gruppmötet den 7/10 bestämt att säga ja till medfinansiering av Citybanan med villkoret att avskrivningstiden skall vara 30 år. Samtidigt ville gruppen understryka sin motvilja att säga ja till landstingsstyrelsens förslag till beslut. Därför valde gruppen att lägga en anteckning till protokollet. Glädjande var att efter att Socialdemokraterna proklamerat att de ville ansluta sig till protokollsanteckningen samt Juhas uppmaning att samtliga partier skulle skriva under, lades första delen av protokollsanteckningen till beslutet. Nämligen: Landstinget Västmanland anser att infrastrukturell investering av detta slag hör till statens uppgifter. Medfinansiering enligt förslaget tvingar Landstinget Västmanland till en investering utanför både territorium och ansvarsområde. Oppositionen och Majoriteten var överens. En framgång för Vänsterpartiet Västmanland!

Utöver detta ställdes interpellation från Dan Karlsson om jämförelse av vårdcentraler med olika driftform. Samt en interpellation från Juha Rundgren om resultatet av utvärderingen av Handikapscentrum. Och en fråga från Juha Rundgren om framtidsplanen för fastigheten Bergslagens Folkhögskola i Skinnskatteberg.

Dela den här sidan:

Kopiera länk