Debattartiklar

Oppositionen befarar att färre får röntgen

Vad förändringarna i ersättningssystemet till Vårdval Västmanland kostar har inte utretts. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kräver en ekonomisk konsekvensanalys.
– Majoriteten skjuter inte till några mer pengar. Vi i oppositionen har hela tiden hävdat att närsjukvården måste få mer resurser. Den går redan idag med ett stort underskott. Risken är att de förändringar som nu föreslås bara blir ett slag i tomma luften, säger Denise Norström (S), oppositionslandstingsråd.

I dag tar landstingsstyrelsen ställning till en rad förändringar i ersättningssystemet till vårdcentralerna. Landstingsfullmäktige tar beslutet 21 oktober.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har sedan Vårdval Västmanland infördes påtalat bristerna i ersättningen. Vårdcentraler i socialt utsatta områden där befolkningen har högre ohälsa missgynnas. Nu ska ersättningen göras om så att den blir mer rättvis.

– Det är bra att den borgerliga landstingsmajoriteten äntligen tagit sitt förnuft till fånga och gör om ersättningen. Men det finns andra saker som är tveksamma och som man inte har utrett konsekvenserna av. Till exempel vad det innebär att vårdcentralerna själva ska stå för kostnaderna för röntgenundersökningar, säger Juha Rundgren (V) oppositionslandstingsråd.

S och V befarar att det kan leda till att färre patienter skickas till röntgen eftersom vårdcentralerna kan spara pengar på det. Liknande problem fanns tidigare när det gällde sjukgymnastik.

S och V kräver också att

– Kraven på telefontillgänglighet skärps. Många äldre har problem med knapptelefoner och call-backsystem.

– Att vårdcentralerna ska prioritera hälsofrämjande arbete. Särskild ersättning ska utgå till vårdcentraler som arbetar förebyggande.

– Landstinget ska kunna styra etableringarna av vårdcentraler dit de bäst behövs. Det ska vara valfrihet för patienterna, inte företagen.

– Alla vårdcentraler oavsett om de drivs privat eller i landstingets regi ska vara skyldiga att redovisa hur skattebetalarnas pengar används.

 

För ytterligare information och kommentarer kontakta oppositionslandstingsråden:

Denise Norström (S) 070-5130018

Juha Rundgren (V) 070-2846030

Dela den här sidan:

Kopiera länk