Regionpolitik

Äldre hänvisas till socialtjänsten

Igår släppte den borgerliga majoriteten sitt förslag till landstingsplan för 2009-2011 och patientavgifter för 2009. Avgifter till äldrevård och psykiatri höjs kraftigt. Kan du inte betala får du gå till socialtjänsten.
Landstingsplanen är ett dokument som stakar ut inriktningen för Landstinget Västmanland de kommande tre åren. Det är ett av de viktigaste dokument som antas av landstingsfullmäktige. Men istället för att sätta fokus på nytänkande och solidaritet med de sämst ställda, präglas denna landstingsplan av gammalmodig politik.
Det mest anmärkningsvärda är höjningen av patientavgifterna inom geriatriken och psykiatrin där avgifterna höjs med hela 150 procent (från 120 kronor till 300 kronor per besök). Inom de här grupperna finns många av de människor som mest behöver samhällets stöd. Om patienterna inte klarar av att betala, hänvisar majoriteten till socialtjänsten.
– Högeralliansen väljer att sänka skatten och höja de avgifter som patienter betalar för vård. Att Moderaterna ropar bingo är lätt att förstå – det har ju varit deras politik i åratal – men hur kan Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet gå med på dessa försämringar? När man hänvisar folk till socialtjänsten för att de inte kan betala vårdnotan, då är rimlighetens gräns nådd, säger Juha Rundgren (v), oppositionsråd.
Majoriteten stoltserar även med att man ger mer pengar till vården, men detta avfärdas helt av oppositionen.
– Det är kvalificerat lurendrejeri! De nya, friska pengarna lyser med sin frånvaro. Pengarna som majoriteten skjuter till äts direkt upp av ökade löner och priser. Någon storsatsning är det alltså knappast tal om. Utöver de vanliga löneökningarna har vi också sviterna efter vårdkonflikten att hantera. Vårdpersonalen kommer att kräva mer pengar i lokala förhandlingar, säger Rigmor Åkesson (s), oppositionsråd.
Oppositionen sitter just nu i förhandlingar om sitt alternativ till landstingsplan. Den kommer att presenteras innan mötet med landstingsstyrelsen den 3 september.

Dela den här sidan:

Kopiera länk