Motioner - landstinget

Bilda ett gemensamt sjukvårdsområde över landstingsgränsen

Framtiden för sjukvården både i norra Västmanland och södra Dalarna ligger i ett gemensamt sjukvårdsområde, menar gruppledarna för (v) och (s).

Framtiden för sjukvården både i norra Västmanland och södra Dalarna ligger i ett gemensamt sjukvårdsområde. Vi anser att de båda landstingen på lika villkor och med ömsesidig tillit bör gå in i ett gemensamt åtagande. Det handlar om att skapa något nytt tillsammans, inte om tillfälliga avtal där gränserna fortfarande sätter käppar i hjulet för människors bästa.
Fagersta- och Norbergsborna behöver en medicinakut inom rimligt avstånd. Den finns i Avesta. Avesta lasarett behöver ett större befolkningsunderlag för att trygga sin framtid och fortlevnad. Det finns i norra Västmanland.
För arbetspendlare från Dalarna skulle det vara enklare om de fick lista sig på vårdcentralen i Fagersta eller Norberg, liksom det skulle göra livet enklare för vissa västmanlänningar om de fick ha sin familjeläkare i Avesta.
Avesta lasarett har i dag en betydligt bredare och mer omfattande verksamhet än Bergslagssjukhuset. Ett gemensamt sjukvårdsområde kan göra det lättare att rekrytera personal även till Fagersta.
Avesta lasarett har en väl utbyggd internmedicin och geriatrik avdelning med flera geriatriker. De ansvarar i dag även för läkarmedverkan på kommunernas äldreboenden i Avesta och Hedemora. Det är unikt i svensk sjukvård idag. Även Fagerstas och Norbergs kan i ett gemensamt sjukvårdsområde få del av den kunskapen.
Yrkande: uppdra till landstingsstyrelsen att ta kontakt med Landstinget Dalarna samt berörda kommuner för att utreda hur sjukvården och omsorgen i Norra Västmanland kan förbättras genom fördjupad samverkan, mellan landstingen i Dalarna och Västmanland samt berörda kommuner, i enlighet med motionen.
 
att
Västerås den 30 april 2008
Denise Bergström (s)
Juha Rundgren (v)
Motion om gemensamt sjukv__rdsomr__de 2008-05.doc

Dela den här sidan:

Kopiera länk