Pressmeddelanden

Stoppa vårdrean

Socialdemokraterna och vänsterpartiet i landstinget tar kraftfullt avstånd från det förslag till ”Riktlinjer för mångfald” som landstingsstyrelsen ska ta ställning till den 2 april.

Imorgon ska landstingsstyrelsen ta beslut om riktlinjer för när privatiseringar av landstingets verksamhet kan bli aktuella. Av förslaget till riktlinjer framgår att enskilda vård- och verksamhetsområden på Centrallasarettet kan läggas ut på entreprenad.

– Det innebär att Centrallasarettet kan göras till en vårdgalleria, där det enda som är kvar i landstingets drift är själva huskroppen. Det ställer vi inte upp på, säger oppositionsrådet Denise Bergström (s).  

Det finns politisk samstämmighet om att sjukvården ska vara demokratiskt och offentligt styrd, men genom att avyttra verksamhet och stycka upp den förlorar landstinget förmågan att hålla ihop verksamheten och få en effektiv styrning över den, menar oppositionen.

-Det finns inga exempel på att konkurrensutsättning automatiskt leder till högre kvalité och bättre tillgänglighet. Dessutom anser vi att skattebetalarnas pengar ska gå till vård och inte till privata vinster, säger oppositionsrådet Juha Rundgren (v).

Dela den här sidan:

Kopiera länk