Nyheter

Vänsterpartiet i landstinget lämnar programgrupp

Oppositionen (v) och (s) i landstinget har lämnat arbetsgruppen för det nya närsjukvårdsprogrammet. Anledningen är den snäva tidsplanen och det tveksamma innehållet som presenterades av majoriteten den 20 juni.

På sammanträde med landstingsstyrelsen 2007-06-20 togs ett inriktningsbeslut om en ny struktur för närsjukvården i Västmanland. En parlamentarisk arbetsgrupp tillsattes för knappt en månad sedan för att arbeta fram ett förslag, och alla åtta partier i landstingsfullmäktige har varit representerade.

Oppositionen (s) och (v) har varit kritiska till tidsplanen. Den är alldeles för snäv för att kunna skapa ett program som har patienternas bästa i fokus. Majoriteten verkar inte ha förstått att ett sådant här arbete måste få ta tid. Så stora förändringar som det blir fråga om måste hinna förankras hos medborgarna och i verksamheten. Med denna forcerade tidsplan hinner man inte belysa konsekvenserna av förändringarna.

Med inriktningsbeslutet om nytt närsjukvårdsprogram uppdagades dessutom en rad tveksamheter i dokmentet som oppositionen inte kan ställa sig bakom. Bl a föreslår man att lägga in hjälpmedel och förbrukningsvaror som inkontinensskydd i den vårdpeng som ska lanseras.

– Vi vet att vårdcentralerna i nuvarande system har varit dåliga på att remittera till bl a sjukgymnaster trots att de fått pengar för att göra detta. Vad garanterar att samma sak nu inte sker med hjälpmedel? Man lägger ansvaret på den enskilda vårdenheten och då kan det bli svårt att garantera att alla patienter får det man har rätt till, säger Juha Rundgren (v), oppositonsråd.

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk