Nyheter

En sammanhållen förebyggande tandvård för barn och ungdomar

En generell förebyggande barntandvård, där flera olika aktörer samarbetar, kan vända den negativa trenden med fler kariesangrepp, menar Lars Andersson (v) och Elisabeth Löf (s).

De flesta barn och ungdomar i Västmanland har friska tänder. Men det finns en tendens till att andelen barn som drabbas av kariesangrepp ökar. Sedan tidigare är det känt och att en liten grupp står för en väldigt stor del av kariesangreppen. Det går med stor säkerhet att identifiera riskgruppen.


En generell förebyggande verksamhet i samverkan med familjeläkarmottagningar, mödravårdscentraler – mvc , barnvårdscentraler – bvc, förskolor och skolor kan vända den negativa utvecklingen i riskgrupperna, samtidigt som den allmänna tandstatusen bland barn och ungdomar kan förbättras.


Information till föräldrar hur man ger sina barn en god tandhälsa måste komma tidigt och i ett naturligt sammanhang, till exempel i samband med någon av “kontrollerna” på bvc.


Försök från andra landsting visar att riktade förebyggande insatser till riskgrupper ger resultat. Det kan till exempel handla om att dela ut fluortabletter i skolan efter maten eller att en modern variant av fluortanten gör come-back.


Yrkanden:


att snarast ta fram en tillämpbar modell för en utvecklad sammanhållen förebyggande tandvård för barn och ungdomar


att utifrån modellen omgående starta ett pilotprojekt


att efter utvärdering av projektet inför modellen som en fast verksamhet eller avstå från detsamma.


Västerås 2007-05-02


Lars Andersson (v)


Elisabeth Löf (s)


Motion om inf__randet av sammanh__llen f__rebyggande tandv__rd 2007-04-10.doc

Dela den här sidan:

Kopiera länk