Nyheter

Så här jobbar jag för att vården ska bli bättre!

Per Sennerfeldt skrev en insändare o Fagerstaposten den 1:a augusti. Här publicerar vi Juha Rundgren, landstingspolitiker från Norberg, svar.
Per Sennerfeldt frågar efter vägledning inför nästkommande landstingsval. Han vill veta om och hur de landstingpolitiker som är bosatta här i norra delen av länet arbetar för att vården ska bli bättre. Jag är en av dem och ska naturligtvis deklarera min uppfattning.

Inledningsvis vill jag dock bemöta ett par uppgifter Per Sennerfeldt skrev i sitt inlägg. Han berättar om en oändlig tid i telefonkön innan vederbörande kommer fram till sjukvårdsupplysningen. Faktum är att ca 60% av samtliga samtal till hälso- och sjukvårdsupplysningen besvaras inom sex minuter och uppemot 80% inom elva minuter. Tiden i telefonkön är fortfarande vissa tider oacceptabelt lång men trots allt besvaras hög mycket andel av samtalen inom rimlig tid. Och de som får råd och stöd är nästan uteslutande nöjda eller t o m mycket nöjda med den service de får. Hälso- och sjukvårdsupplysning är en av hörnstenarna i det moderna sjukvårdssystemet och är i stark utveckling. Både här i Västmanland och nationellt.

Vidare beskriver Per Sennerfeldt den västmanländska vården som ”så otillgänglig som möjligt”. Inte minst i Fagersta. Märkligt påstående med tanke på alldeles färsk statistik som visar tydligt att i Västmanland är det just fagerstaborna som gör flest läkarbesök och vårdas vid flest tillfällen per tusen invånare. Rimlig förklaring till detta finns givetvis i den höga genomsnittliga åldern bland kommuninvånarna samt att Fagersta är en gammal lasarettsort där vårdkonsumtionen är i regel högre än jämförbara kommuner utan lasarett. Det som däremot är orimligt är Sennerfeldts påstående om att vården medvetet skulle göra sig otillgänglig.

Läkarbemanning med fastanställda allmänläkare är ett allvarligt problem som plågat Fagersta länge. Med hjälp av tillfälliga och dyrbara lösningar har fagerstaborna erbjudits vård men kontinuiteten och trygghet har fått stryka på foten. Berättigat kritik kan riktas mot landstinget och oss folkvalda gällande bl a läkarrekrytering men osakliga och ogrundade påståenden som t ex Sennerfeldt går ut med löser ingenting utan kan t o m skapa än större känsla av otrygghet.

Hur arbetar jag då för att vården ska bli bättre, frågar Sennerfeldt. Problemet med fasanställda allmänläkare har jag beskrivit här ovan och vill självfallet se en snar lösning på. Jag arbetar för primärvårdens utveckling, mer än gärna tillsammans med dalalandstinget, och vårdens ytterligare decentralisering på de delar som lämpar sig för det. Jag arbetar för att primärvården ska kompletteras med personal och andra resurser från psykiatrin.

Jag arbetar för att samtliga länets invånare ska få samma höga nivå på det akuta omhändertagandet. Det finns åtskilliga medborgare i norra delen av länet som kräver att akutvård ska utföras på Bergslagssjukhuset. En akutmottagning ”light” så att säga. Jag tycker inte det. Varken i Västmanland eller i något annat län finns ekonomiska resurser eller personal att bedriva kompetenskrävande akutverksamhet på fler än en eller två orter. Enligt socialstyrelsen har den mottagande sjukhusets kompetensnivå avgörande betydelse i akut omhändertagande. Med hjälp av mycket bra ambulansverksamhet når akutvården länets alla hörn inom rimlig tid och kan således överbrygga de trots allt ganska små geografiska avstånd som finns i länet.

Jag säger inte att den organisation som de folkvalda fastnat för och den verksamhet som bedrivs idag skulle vara optimal eller färdigutvecklad. Självfallet inte ! Fel, brister och utrymme för förbättringar finns och kommer alltid att finnas, framförallt i en verksamhet som är i ständig och oerhört snabb utveckling. Jag känner dock stark övertygelse om att Landstinget Västmanland har valt rätt och modern kurs för hälso- och sjukvårdens utveckling för invånarna. Eller rättare sagt. Jag har inte fått ta del av något förslag som presenterar ett trovärdigt och bättre alternativ. Varken från oppositionshåll i landstinget, från Sjukvårdspartiet eller från andra organisationer eller privarpersoner.

Juha Rundgren (v)
Norberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk