Nyheter

Storregionen försvagar demokratin

Vänsterpartiet i Västmanland ställer sig inte bakom det förslag till storregion som presenterades i veckan. Det beslutade distriktsårskonferensen enhälligt på lördagen.

Enligt indelningskommitténs förslag skulle Västmanland tillsammans med Sörmland, Örebro, Uppsala, Dalarna och Gävleborg bilda region. En region som skulle omfatta 64 kommuner och 1,7 miljoner invånare, kanske redan 2019 . Vi befarar att samverkan med, i synnerhet små, kommuner kan komma att försvåras och att enskilda individer kan komma att påverkas.

Det största bekymret är den demokratiska aspekten. Ju större region, desto längre blir avståndet mellan invånare och politiker. Det ska vara lätt att utkräva ansvar av de folkvalda, enkelt för invånarna att förstå hur beslut fattas och av vem, och folkligt deltagande i den demokratiska processen ska underlättas. Erfarenheterna från befintliga storregioner tyder på att ett för stort befolkningsunderlag och för många kommuner leder till ett demokratiskt underskott och att indirekt valda politiska organ inrättas för att hantera problemen.

I förhandlingarna mellan partierna inom länet var majoriteten och alliansen överens om att tre till fyra län, cirka 1 miljon invånare, är en mer lämplig storlek på en framtida storregion.

För Vänsterpartiet är jämlikhet och rättvisa mellan olika grupper avgörande frågor. Det finns risk för att invånarnas bostadsort i en framtida storregion påverkar vilket inflytande de får.

Vår förhoppning är att indelningskommittén tänker om och lägger ett bättre förslag.

Uttalande antaget av Vänsterpartiet Västmanlands årskonferens 2016-03-12.

 

För mer information kontakta:

Hans Jansson, gruppledare (V) Landstinget Västmanland tfn: 072-153 00 83, e-post: [email protected]

Birgitta Hedblom, distriktsordförande Vänsterpartiet Västmanland e-post: [email protected]

Dela den här sidan:

Kopiera länk