Debattartiklar

(V) till LO-kollektivet: Håll ihop innan högern sänker din lön och höjer din hyra

Sänkta löner och marknadshyror.

Hur ska livet gå ihop för oss vanliga arbetare om högern får som den vill? Varför tycker de att det är rimligt att en minister- eller vd-lön kan ligga på hundratusentals kronor i månaden, medan arbetare föreslås jobba för träsklöner?

Lönerna i Sverige har aldrig varit så låga i relation till vad vi producerar och trots att Sverige aldrig heller varit så rikt så får vanligt folk en väldigt liten del av landets tillgångar. Vi hyresgäster betalar också störst andel av vår disponibla inkomst för boendet.

Det vill Vänsterpartiet ändra på! Vi vill investera i allmännyttan genom att satsa på byggande av fler billiga hyresrätter, ge kommuner förköpsrätt till fastigheter och se till att staten tar del av risken för hyresrätters finansiering.

Högern vill istället förvärra utvecklingen.

Från Alliansen kommer förslag på att de som har det svårast att få vardagen att gå ihop ska få det ännu svårare. Marknaden ska fritt få höja våra hyror och för vissa av oss arbetare ska lönerna sänkas för samma utförda jobb. Först var det kvinnors löner som skulle sänkas, sedan ungdomars och nu nyanländas.

Vänsterpartiet vill sätta stopp för det utnyttjande som redan sker på arbetsmarknaden. Vi vill se rättsligt bindande avtal om lön och villkor och vi vill att facket ska ha rätt att ta strid för att våra kollektivavtal ska gälla alla, oavsett bakgrund.

SD och Alliansen kliar varandras ryggar. Genom att ställa arbetare mot varandra blir det lättare för dem att nå sina respektive mål; Alliansen får sitt fördjupade klassamhälle och SD kan piska upp hatet mot invandrare ytterligare.

Därför är det så viktigt att vi nu håller ihop! Accepterar vi högerns förslag om lönesänkningar för en grupp så kommer det att sprida sig till andra. För att förbättra vårt materiella tillstånd och våra villkor måste vi bekämpa klassamhället, inte varandra.

Birgitta Hedblom
Butiksmedarbetare på Hemköp och ordförande för Vänsterpartiet Västmanland

Dela den här sidan:

Kopiera länk