Nyheter

Stig Henriksson besöker kvinnokliniken i Västerås: ”Kvinnors liv och hälsa går inte att spara på”

 Pressmeddelande 2015-10-26

Att vara gravid och föda barn är en stor och viktig händelse i livet. Därför är det viktigt att vården finns där och stöttar under alla stadier och kan garantera en trygg och säker förlossning. Den garantin har Vänsterpartiet tagit striden för i budgetförhandlingarna.

Stig Henriksson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet Västmanland

Nedskärningar och nedprioriteringar har genom åren resulterat i allt fler larmrapporter från en förlossningsvård i kris. När personalen tvingas göra mer med mindre äventyras patientsäkerheten. En del kvinnor har drabbats av stora underlivsskador i samband med stressade förlossningar.

Efter regeringsskiftet 2014 har Vänsterpartiet lyckats förhandla fram 400 miljoner kronor
till förlossningsvården årligen från och med 2016.

– Vi betonade kvinnors livsvillkor i förhandlingarna med regeringen. Mer resurser till en ansträngd förlossningsvård är en självklarhet för ett feministiskt parti. Kvinnors liv och hälsa går inte att spara på, säger Stig Henriksson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet Västmanland, som besökte kvinnokliniken i Västerås på måndagen.

Budgetposten är även en satsning för ett mer jämställt arbetsliv, då majoriteten av arbetstagarna inom mödra- och förlossningsvården utgörs av kvinnor.

– Barnmorskor har ett centralt ansvar och får genomgå en lång utbildning. Deras arbete måste värderas därefter. Med den här riktade satsningen frigörs utrymme för att bland annat höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren.

Andra jämställdhetsåtgärder Vänsterpartiet har kommit överens om tillsammans med regeringen är höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar, mer resurser till kvinnojourerna, gratis mammografiscreening och satsning på bättre arbetsvillkor i offentlig sektor. Vänsterpartiet är ändå långt ifrån nöjda.

– Vi har tagit flera viktiga steg i rätt riktning med den nya budgeten, men vi tänker inte sluta där. Vi är fortfarande långt ifrån ett jämställt samhälle, avslutar Stig Henriksson.

För mer information kontakta:

Tess Lundin, politisk sekreterare, [email protected] , 0720 – 34 79 81

Dela den här sidan:

Kopiera länk