Debattartiklar

Juha Rundgren: Lek inte affär med specialistsjukvården

Juha RundgrenÄven i framtiden ska alla i vårt land ha rätt till vård utifrån sina medicinska behov. Det sätts på spel när moderaterna nu vill leka affär med specialistsjukvården. De som är svårast sjuka ska få vård först. Hälsa ska inte få påverkas av hur många år man har gått i skolan eller hur mycket pengar man har i plånboken. Moderaternas förslag att avreglera och kommersialisera även specialistsjukvården styr Sverige och Västmanland i en annan riktning. Det riskerar att försämra tillgängligheten för de svårast sjuka.

Även i framtiden ska alla i vårt land ha rätt till vård utifrån sina medicinska behov. Det sätts på spel när moderaterna nu vill leka affär med specialistsjukvården. De som är svårast sjuka ska få vård först. Hälsa ska inte få påverkas av hur många år man har gått i skolan eller hur mycket pengar man har i plånboken. Moderaternas förslag att avreglera och kommersialisera även specialistsjukvården styr Sverige och Västmanland i en annan riktning. Det riskerar att försämra tillgängligheten för de svårast sjuka.

I dag tar landstingsfullmäktige ställning till en motion där moderaterna föreslår att specialistsjukvården öppnas för vinstdrivna företag. Det finns flera skäl till att inte leka affär med känslig verksamhet på detta sätt. För det första hamnar socioekonomiskt utsatta grupper i ett sämre läge på en ”marknad” med vinstdrivna verksamheter. Det vill säga grupper där ohälsan är högre och fler är sjuka. Det visar forskning från samhällen där privat vård är mer utbredd. Erfarenheter från kommersialiseringen av primärvården ger också anledning till betänksamhet. Av 360 verksamhetschefer anser två tredjedelar att systemet innebär en risk för undanträngning av patientgrupper.

För det andra innebär kommersialisering att vården riskerar att läggas om till att bli efterfrågestyrd istället för behovsstyrd. Precis som i vilken affär som helst blir den önskvärda ”kunden” den som kan inbringa störst inkomster. Till skillnad från i butiken, där jag som kund har ganska goda möjligheter att jämföra olika varor, har vi som patienter inte medicinska kunskaper att avgöra om vi får rätt vård. Vad händer om jag som patient väljer fel? För vården är du lätt att behandla om du söker hjälp för en mindre komplicerad krämpa, men är frisk i övrigt. Har du flera diagnoser eller en mer svårdefinierad sjukdom med oklar behandlingsmetod behöver läkaren ägna mycket mer tid åt dig. Föga förvånande är det inte den typen av behandlingar som kommersiella vårdföretag är intresserade av. Istället är det snabba ingrepp som kan göras på löpande band som lockar.

För det tredje innebär kommersialiseringen att alla vårdföretag som uppfyller vissa krav får etablera sig var de vill i länet. Av erfarenhet vet vi att dessa företag kommer att söka sig till större städer som Västerås. Detta kan utarma sjukvården i länet. Landstinget kan bli tvunget att sluta ge vissa behandlingar i Sala och Köping. Där ger man idag specialistbehandling till relativt små patientgrupper. För att behandlingarna ska kunna hålla en bra kvalitet krävs det att läkarna möter sjukdomsproblematiken regelbundet och därmed håller sig ajour med nya behandlingsmetoder. Det räcker att några patienter väljer att få sin behandling i Västerås istället, för att det inte längre ska vara möjligt att ge behandlingar av tillräckligt god klass i Sala och Köping. Valfrihetssystem kan alltså medföra att valet att få vård i sin hemstad försvinner.

När det kommersiella tillåts plocka russinen ur kakan blir det alltså bara torra kaksmulor kvar till de svårast sjuka. Inte heller de som bor i norra, västra eller östra delarna av länet lär få del av godbitarna. Det kan vi inte tillåta!

Juha Rundgren (V) Landstingsråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk